Izvor: Blic, 27.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaljivanje guma samo po propisima

Spaljivanje guma samo po propisima

BEOGRAD - Tačno je da je spaljivanje otpadnih guma u proizvodnji cementa štetno po životnu sredinu i zabranjeno trenutnom zakonskom regulativom, ali se sa takvim nečim ne bi ni počinjalo sve dok se u fabrike ne ugrade zaštitni filteri i ne nabave adekvatni uređaji, kako bi se životna sredina zaštitila od štetnih isparenja - kaže za 'Blic' republički ministar za zaštitu životne sredine Anđelka Mihajlov povodom optužbi predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Zelene mreže Vojvodine' da će projektom 'Mogućnost korišćenja efikasnog i drugog otpada u cementarama' biti ugrožena Fruška gora, nacionalni park Vojvodine.

- U svim zapadnim zemljama koristi se ovakva strategija, jer su tamošnji stručnjaci odavno izračunali da je ekonomski i ekološki isplativije da se u već postojeće fabrike ugrade filteri i drugi zaštitni uređaji, kako bi u proizvodnji mogli da se koriste otpadi, nego da se izgrađuju nova postrojenja. Ugradnju i kasniji rad fabrika kontrolisali bi stručnjaci Ministarstva, a ovaj predlog smo već predstavili Privrednoj komori Srbije kao projekat mogućnosti adaptiranja cementara za tretiranje otpada, ali uz poštovanje svih ekoloških standarda Evropske unije. Nećemo dozvoliti nikakvu prljavu tehnologiju, ali je činjenica da mi trenutno nemamo strategiju upravljanja otpadom ni postrojenja u kojima bi se on tretirao, a i sami znamo koliko otpada ima u Srbiji - kaže ministarka Mihajlov. Prema njenim rečima, to je samo jedna od mogućnosti za tretiranje otpada za koju će se odlučiti ukoliko se vlasnici cementara odluče za ulaganje u svoje fabrike. U slučaju da neko od naučnika ili građana ima neki drugi predlog, kako je izjavila ministarka, slobodno može da se obrati ministarstvu, gde će njegov predlog biti uvažen. Na taj način će svi građani učestvovati u pravljenju buduće strategije upravljanja svih vrsta otpada, čije bi sprovođenje trebalo da krene od novembra ove godine. J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.