Šoškić manipuliše i udvara se vlastima

Izvor: Danas, 25.Avg.2015, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić manipuliše i udvara se vlastima

Dnevni list Danas objavio je 21. avgusta tekst: "Ponovo se javio sukob advokatskih komora Beograda i Srbije - Bivša ministarka zavadila advokate". Za sve ovo povod je bila izjava predsednika Advokatske komore Srbije, advokata Dragoljuba Đorđevića, u kojoj je naveo, a kako se navodi, da je njegovo lično mišljenje da se prilikom donošenja odluke za upis u imenik advokata AK Beograda i Vojvodine Snežana Malović i Nata Mesarović, komora rukovodila više političkim, a ne pravnim razlozima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

 To što je izjavio predstavnik AK Srbije o političkim razlozima nije ništa novo, o tome je javnost obaveštena preko štampanih i elektronskih medija, krajem 2012, nekoliko meseci pred moju smenu, kada mi je tadašnji predsednik zakonodavnog odbora Skupštine Srbije poslao poruku da je doneta politička odluka o mojoj smeni.

 Na ovom mestu ističem da naslov teksta ne odgovora ni sadržini ni stvarnom stanju, jer rukovodeće ljude AK Beograda i Srbije nije zavadila bivša ministarka Malović, njih je zavadila politika, odnosno, stara i nova vlast, prebacivanja i optuživanja koje bio ili je bliži vlasti ili kako to voli da kaže advokat Šoškić, ko bi mogao biti veći miljenik određene političke opcije, što je, očigledno, značajnije od mesta predsednika AK ili nezavisnog sudije.

Na taj način stvara se iluzija sukoba stare i nove vlasti, što je smešno jer su zajedno učestvovali u projektu reforme pravosuđa, donošenjem Ustava, ustavnog zakona, seta pravosudnih zakona i Nacionalne strategije za reformu pravosuđa. Sva ova pobrojana akta doneta su u Narodnoj Skupštini uz učešće svih političkih stranaka u parlamentu Srbije, u periodu od 2006. pa nadalje. Nije VSS i njegova predsednica slao Venecijanskoj komisiji jednu verziju pravnih akata, i zakone bez prelaznih i završnih odredbi, i to je gospodin File prilikom posete Srbiji saopštio poslanicima svih političkih opcija u parlamentu. Gde je tu odgovornost?

 Strategiju reforme pravosuđa donela je Narodna Skupština republike Srbije na predlog Vlade 2006, Ustav je izglasan u skupštini voljom 247 od 250 izabranih poslanika 2006, ustavni zakon za sprovođenje Ustava, set pravosudnih zakona decembra 2008, a VSS je konstituisan kao najviši organ sudske vlasti 7. aprila 2009. godine.

 Po definiciji, posao ministra je da utvrđuje predloge i sprovodi politiku vlade u određenom resoru, konkretno - pravosuđu. Treba reći jer je to činjenica, da reformu pravosuđa nije izmislila bivša ministarka Malović ni VSS ni njegova predsednica, što advokat Šoškić zna i ako to namerno zanemaruje. U donošenju svih ovih akata, što je poznato i opštoj javnosti učestvovao je i određeni (nezanemarljiv broj advokata) i to kao članovi raznih radnih grupa, skupštinskih odbora, poslanici koji su bez primedbi glasali i omogućili donošenje ovakvih akata, koji su se u toku opšteg izbora morali menjati.

Nikome ni ne pada na pamet da traži da se ispita njihova odgovornost. VSS nije doneo nijednu političku odluku, niti odluku koja nije imala pravne razloge. U radu VSS u oba sastava, kao i u radu državnog veća tužilaca učestvovali su zakoniti predstavnici advokature svojim aktivnim radom. U radu ovih tela učestvovao je i predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, koji je takođe advokat. Ne postavlja se pitanje i njihove dostojnosti ili eventualne odgovornosti, a nekolicina advokata radila je u telima, koja su imala veze sa sprovođenjem reforme pravosuđa. Ne postavlja se pitanje odgovornosti istih.

Upravni odbor advokatske komore u vreme i posle sprovedenog opšteg izbora nijednom se nije oglasio, niti izneo svoje mišljenje kao deo stručne javnosti ni pozitivno ni negativno. Verovatno zbog toga što su pojedinci iz upravnog odbora AK Beograda u to vreme bili zaokupljeni ličnim sukobima za postizanje što boljeg položaja.

 Nazivati me "miljenikom DS" bez lične hrabrosti da se to otvoreno kaže, da bi se unapred zaštitio od eventualne tužbe jeste "udvaranje" pojedincima iz vlasti, a ne samo onima iz pravosudne grane. Da li to znači da sam za ovih 40 godina rada u pravosuđu bila miljenica svih partija koje su se menjale na političkoj sceni i na vlasti. Ne gospodo, o mojoj ličnoj hrabrosti, stručnosti, govore predmeti koje sam dobila kao slučajni sudija, i nikada nisam odbila, a drugi su to činili, presudila sam i one najteže, uprkos opstrukcijama i pritiscima u kojima su učestvovali i mnogi dostojni advokati članovi UO AK Beograda.

Advokat Šoškić u nekoliko svojih izjava naknadno datih posle razgovora, koje smo imali u januaru 2015. trebalo bi da se izjasni da li je tada znao da sam bila predsednica VKS i VSS i kako je došlo do "lelujanja" njegovog mišljenja, da li je to zbog trenutne političke opcije ili postupanje po zahtev klijenta, protiv koga se više godina vode krivični postupci. Tvrditi da sam nedostojna za bavljenje advokaturom kako to čini u ime UO Komore Beograda, advokat Šoškić, je manipulacija da se proglasim odgovornom zbog rezultata reforme pravosuđa.

Kriterijum dostojnosti u aktima komore nije definisan i ne može se objašnjavati pravnim razlozima. Interesantno je da se jedan dobar deo neizabranih sudija učlanio u komoru, posebno u Beogradu i da ni za jednog nisu uputili pitanje VSS da im se odgovori da li je neko neizabran zbog dostojnosti, stručnosti ili obučenosti. Oni su postali advokati, koji su dostojni, a danas se neki od tih vraćenih hapse zbog sumnje da su počinili krivična dela. To ukazuje da VSS nije pogrešio u najvećem broju odluka, ali se postavlja pitanje odgovornosti zašto navodi iz odluka nisu proveravani pre vraćanja.

AK nije tražila tada od podnosioca prijave primerak obrazložene odluke ili da, kao u mom slučaju, traže tri puta uverenje da se ne vodi krivični postupak. Takvo postupanje je diskriminacija.

Članovi UO AK Beograda, pre odlučivanja i izjašnjavanja, koristili su tabloidne medije da iznesu svoj stav po mom zahtevu, pre odluke, tako sam i saznala za odluku zamenika RJT povodom žalbe podnosioca krivične prijave na odluku Specijalnog tužioca. Gospodin Šoškić preneo je tu činjenicu. Od njega sam saznala da je advokat Vladimir Petrović na jednoj od sednica Upravnog odbora mahao primerkom odluke RJT, iako je postupak u kojoj je ista doneta u ovoj fazi po zakonu tajan.

Iz svega što sam izložila vidi se da u društvu u kojem sistem vrednosti nije uspostavljen moral je individualna kategorija ili još gore je dvostruki standardi i lažni moral. Cilj svih ovih napada je da se nedokazanim tvrdnjama i manipulacijama proglasim odgovornom zbog rezultata reforme pravosuđa. Odgovornost se ne može snositi za dosledno sprovođenje zakona. Reforma je sprovedena kako je prethodno bila propisana donetim zakonima, a doneti su na predlog tadašnje vlade, usvojeni u skupštini od strane narodnih poslanika, partija koje su i sada na političkoj sceni Srbije.

Sve ono što je bilo problem i ocenjeno kao nezadovoljavajuće inicijalno je prouzrokovano mnogo pre nastanka VSS kao organa, još 2006, pa kasnije 2008. Tada se Narodna Skupština oglušila o direktno i precizno upozorenje Venecijanske komisije da se ne treba propisivati opšti izbor svih sudija i tužilaca, već samo reizbor postojećih. Isto upozorenje je ignorisano i povodom donošenja zakona, koji su sprovodili opšti izbor sudija i tužilaca. VSS nije preduzeo ni jednu radnju dok Ustavni sud Srbije nije doneo odluku od 9. jul 2009, koji je odbio inicijative za ocenu ustavnosti odredbi zakona o sudijama tvrdeći da nisu protivne Ustavu i međunarodnim standardima.

Dakle, ne samo da se sistematski pogrešno locira mesto i uzrok problema u vezi sa reformom pravosuđa, već se istovremeno s tim vrši neshvatljiva individualizacija i redukcija na samo jednog od 22 člana VSS, koji su sprovodili zakone, da ne pominjem članove DVT i mnoge druge, jer je u reformi radilo više od 100 ljudi, dosta advokata, što sve ukazuje da se radi o ličnom progonu i mržnji za koju se trenutno koristi Upravni odbor AK Beograda. Sve se to čini u pokušaju da se prljanjem moje profesionalne ličnosti umanji vrednost onoga što sam uradila kao sudija, ali, nažalost onih koji to tako glasno i uporno pokušavaju, to nije moguće i to što oni pokušavaju nikada nisu pokušali da učine ni oni koje sam osudila za ratni zločin i za organizovani kriminal.

Autorka je bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.