Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarni taksi u Srbiji

Beograd -- Švajcarac Luis Palmer svojim solarnim taksijem, posle šest zemalja, doputovao u Srbiju.

Palmer je početkom jula krenuo na put oko sveta vozilom koje ne izbacuje nikakve štetne gasove u vazduh, budući da ga pokreće Sunčeva energija. Palmerov cilj je da celom svetu ukaže na to da treba pobediti globalno zagrevanje i smanjiti zagađenost vazduha.

Kao mali, Luis Palmer je sanjao da će jednog dana kupiti automobil na solarnu energiju. Budući da takav još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne postoji, potrudio se da ga napravi sam, a u tome su mu pomogli naučnici sa četiri švajcarska instituta. Kada je napravljen prototip automobila na solarnu energiju, on je rešio da obiđe ceo svet i u tome mu ne smetaju tropske vrućine i kaže da se tek sprema za Afriku i Indiju.

"Fascinantno mi je što mogu da putujem bez benzina, nafte i gomile nepotrebnih delova, već se pokrećem solarnom energijom. To mi je posebno."

Prototip automobila koji pokreće Sunčeva energija košta 250.000 evra, ali bi, prema Palmerovoj računici, masovna proizvodnja mogla da košta oko 6.000 evra, ako bi se sklapao u Kini.

Da ne bi bio usamljen, Palmer u solarnom taksiju vozi ljude iz Švajcarske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije i sada Srbije, jer vozilo ima dva mesta.

Kaže da ga ni umor nije sprečio da vozi. "Nekada sam baš umoran jer vozim neprekidno i po osam sati. Međutim, to mi nije problem jer vrlo lako putem opruge pružim volan svom suvozaču i on nastavi da vozi, a ja spavam", kaže on.

Solarni taksi na tri točka sastoji se iz vozila na solarni pogon i prikolice sa solarnim ćelijama. Pokreće ga isključivo solarna energija i ne izbacuje nikakve štetne gasove u atmosferu. Maksimalna brzina koju može da razvije je 90 kilometara na sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.