Šojgu odlikovao srpske pilote

Izvor: Politika, 09.Okt.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojgu odlikovao srpske pilote

General-major Oleg Mihajlovič Česnakov o završenoj vežbi BARS 2015: Uvežbavamo zajednička dejstva u borbenim situacijama

Petodnevna vežba ruskih i srpskih pilota lovačkih aviona „mig 29” i helikoptera Mi-8 je završena, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Vežba „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS 2015”, održana u Rusiji na aerodoromu „Privolžski“ i poligonu „Ašuluk“ nadomak Astrahana, u potpunosti je opravdala svoje ime, saglasni su članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mešovitog rukovodstva ove aktivnosti.

Piloti lovačke avijacije gađali su raketama vazduh-vazduh R-73 ciljeve na visinama od 9.000 metara i raketirali zemaljske ciljeve nevođenim raketnim zrnima S-8. Njihove kolege, piloti Mi-8, raketirali su ciljeve na tlu takođe nevođenim raketnim zrnima S-8. Posade oba tipa vazduhoplova ostvarile su stoprocentan učinak vatre.

General-major Oleg Mihajlovič Česnakov, načelnik Uprave za borbenu obuku Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije rekao je da ova aktivnost nije osmišljena tako da ruski piloti bilo čemu uče srpske pilote.

Sletanje "migova 29" (Foto Ministarstvo odbrane)

– Imao sam priliku da posetim Srbiju i znao sam da će pripremljenost srpskih pilota biti na visokom novou. Nikada nismo ni mislili da su piloti Vojske Srbije lošiji u bilo čemu od ruskih. Želeo bih da podvučem jednu važnu činjenicu – ova vežba nije zamišljena tako da se takmičimo ko je bolji nego da uvežbavamo zajednička dejstva u borbenim situacijama – istakao je genearl Česnakov.

On je izjavio da u Planu borbene obuke Vazdušno-kosmičkih snaga postoji deo koji se odnosi na međunarodnu saradnju i naglasio da lično veruje u razvoj saradnje između srpske i ruske vojske. Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu odlikovao je medaljama za borbenu saradnju pukovnika Sašu Mijailovića, majore Dejana Bedu, Sašu Ilića i Zorana Jokića. Odlikovanja je na svečanoj večeri povodom uspešno završene vežbe oficirima Vojske Srbije uručio general-major Oleg Česnakov.

Helikopter naoružan lanesrima raketnih zrna 57 mm (Foto Ministarstvo odbrane)

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena vežba ruskih i srpskih pilota BARS 2015.

Izvor: Akter, 09.Okt.2015

Vežba ruskih i srpskih pilota lovačkih aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS“ na poligonu Ašuluk, kod Astrahana uspešno je završena..Ostvareno je više od 20 sati naleta mešovitih posada bez i najmanjeg narušavanja mera bezbednosti, a tokom drugog letačkog...

Nastavak na Akter...

Zajednička vežba srpskih i ruskih pilota

Izvor: RTS, 09.Okt.2015

Zvanično je završena petodnevna vežba ruskih i srpskih pilota lovačkih aviona "mig 29" i helikoptera Mi-8. . "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS" u potpunosti je opravdalo svoje ime, saglasni su članovi mešovitog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.