Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sočna regina ispod Šar-šplanine

Aleksandar Milosavljević iz Štrpca, poznatom po malinjacima, posadio je i jednu sortu jagode od koje je već ubrao prve prinose

Štrpce – Umesto da novac odvojim za kupovinu stana, ili nekog lokala u Beogradu, uložio sam u zasade jagoda u Štrpcu. Nisam to uradio da bi mi neko odao počast, nego samo zato što sam video da je ovaj posao na tom mestu vrlo unosan i što uzgajanje jagodičastog voća u ovom kraju ima perspektivu.

Ovako Aleksandar Milosavljević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << voćar u najjužnijoj srpskoj enklavi, počinje razgovor o tome zbog čega je odlučio da investira u sadnice i pokrene posao koji bi mnogima zvučao kao nemoguć zadatak. Od sopstvenog novca prvo je 2010. odlučio da napravi jednu manju hladnjaču koja radi na temperaturi od minus 20 do minus 40 stepeni Celzijusa predviđenu za tri tone voća i lager komoru u koju staje još 40 tona, kako bi otkupljivao prinose u svome kraju i prodavao ih u centralnoj Srbiji.

– Na prostoru opštine Štrpce pod malinama je već 15.000–20.000 hektara zemljišta i te površine stalno rastu. Ali razlike u cenama po kojima sam plaćao i potom prodavao nisu donosile neki prihod koji bi mi bio dovoljan. Otkup divlje borovnice, pečuraka i ostalih šumskih plodova mi je bio preskup, a nisam hteo da se zadužujem. Kako bih opstao u poslu sa voćem, odlučio sam da sam zasadim nešto što će dugo imati stabilnu vrednost na tržištu, a opet u ovom kraju nešto ekskluzivno i novo. Zbog prirodne konfiguracije kraja oko Štrpca izabrao sam sortu šumske jagode – regina koja je kvalitetna i ima krupne plodove, ali se mora gajiti na terenima iznad 600 metara nadmorske visine – svedoči Milosavljević.  

Sadnice predviđene za 30 ari pod reginom je uvezao iz centralne Srbije u maju 2012. U ovom voćarskom kraju po izboru jagoda je pionir, ali planove nije krio od kolega, ali mu je to donelo i nevolje.

– Nije to bila mala investicija. Zasadio sam pet ari, a ostale primerke podelio i kolegama bez naknade i dogovorio se da mi plodove od njih prodaju po tržišnim cenama, kada dođe vreme otkupa. Samo su dvojica od njih pet održala reč. Nisam odustao, jer ponašanje ljudi ne može da promeni kvalitet zemljišta. U aprilu ove godine nabavio sam dovoljno za 40 ari i pronašao saradnike koji se pridržavaju dogovora. Sopstveni zasad sam proširio na 10 ari, što je i dalje zaista mala površina i teško da bih se mogao nazvati pravim uzgajivačem jagodičastog voća, ali imam planove kako da to postanem i proširim sopstvene voćnjake – kaže Milosavljević. U 2014. namera mu je da prvi put zasadi i 50 ari dvorodne sorte maline, ali i druge sorte jagoda. U ovoj godini uspeo je da sakupi tek 600 kilograma ploda jagode, ali sledeće sezone očekuje daleko bolji prinos.

– Nadam se da ću sa 10 ari u 2014. dobiti i više od jedne tone. U 2013. zbog obilnih kiša u toku berbe, jagoda je bila izložena bolesti. S obzirom da je ne prskam hemikalijama, već isključivo organskim preparatima, a na Kosovu toga nema, nisam uspeo na vreme da nabavim zaštitu na vreme. Klasična hemijska sredstva ne želim da koristim, jer pre svega neću da trujem svoju decu, a naravno ni kupce – zaključuje Milosavljević.

Kada bude uvećao prinose, Aleksandar Milosavljević namerava da uloži i u proizvodnju soka od jagode, matičnog soka, sušene jagode u medu, čaja od ploda lista... To bi trebalo da poveća i broj zaposlenih, jer je angažovao od tri do pet radnika i to u samo u sezoni otkupa i berbe.

– Nisam klasični poljoprivrednik i pored voćarstva bavim se i drugim poslovima koji mi hrane porodicu. Ali želja mi je da se ozbiljnije posvetim svojim zasadima i da živim samo od toga. To nije nerealno s obzirom na kvalitet zemljišta u Štrpcu – ubeđen je Milosavljević.

----------------------------------------------

Bolji dani dolaze sa otvaranjem ski-centra Brezovica

Uz niz tehničkih poteškoća, Aleksandar Milosavljević kao jedan od problema ističe i činjenicu da je kapital za ulaganja teško dostupan. 

– Ne nameravam da uzmem kredit od neke od banaka na Kosovu, jer bih morao da radim samo da bih uspeo da vratim ovaj novac. Prihvatio bih samo zajam neke od institucija Republike Srbije. Za opštinu Štrpce i Vladu Srbije ne mogu da donosim ocene, jer im se i nisam obraćao za pomoć, ali očekujem da će posle formiranja Zajednice srpskih opština biti mehanizama da se podstaknu proizvođači jagodičastog voća u ovom kraju. Siguran sam da pripadnike našeg esnafa ovde očekuju bolji dani, kao i druge privredne grane, pre svega ako se ostvare najave da će ponovo biti aktiviran ski-centar Brezovica – poručuje Milosavljević.

Ovaj voćar dodaje da sve maline i on i njegove kolege isporučuju kupcima u centralnoj Srbiji, a da je prinos od jagode ove godine prodao jednom velikom proizvođaču čajeva na Kosmetu.

Nikola Belić

objavljeno: 01.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.