Izvor: B92, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalno-ekonomske teme potisnute

Beograd -- Srbija još živi u političkoj sferi, a socijalno-ekonomske teme su potisnute u drugi plan, ocenili učesnici skupa u Beogradu.

Na tribini "Politika i socijalne teme", u Centru za kulturnu dekontaminaciju, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović rekao je da u Srbiji postoji deficit socijalne pravde, solidarnosti, obrazovanosti, a da se ta pitanja mogu rešiti odgovornom politikom. "Srbija još živi u političkoj sferi, ali politika ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da reši najvažnija društvena pitanja",rekao je on.

On kaže da je Srbija imala ratove, da je politika nasilja bila u prvom planu, da je socijaldemokratija potisnuta, a društvo osiromašilo. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji podela na one koji hoće inovacije i na one koji su tradicionalni, a promene se često shvataju kao vraćanje na staro, što je "posledica uplašenosti društva i straha od promena".

Zoran Lutovac, iz Fondacije "Fridrih Ebert", ocenio je da političke stranke igraju glavnu ulogu u društvu i da je na njima velika odgovornost u pogledu pravca kojim će se Srbija kretati.

Političke stranke u Srbiji imaju veliku moć u kreiranju različitih volja, a njihova uloga u društvu pojačana je donošenjem novog ustava.

Zbog toga, kako je dodao Lutovac, neophodna je disciplina u strankama i veća otvorenost prema društvu.

Direktorka studija socijalne politike u Centru za liberalno-demokratske studije Gordana Matković ocenila je da je građanima teško da prepoznaju socijalno-ekonomske elemente u programima političkih partija.

Ona je navela da je jedan deo društva zaglavljen u siromaštvu, a veći deo je iznad same granice siromaštva, ocenivši da bi ulaganje u obrazovanje bio jedan od najvažnijih aspekata izlaska iz siromaštva.

Predsednik Upravnog odbora Meridijan banke Božidar Đelić rekao je da nejednakost u srpskom društvu trenutno nije toliko velika, ali da postoji opasnost da dođe do većeg raslojavanja. On je naglasio važnost ekonomskog razvoja, obrazovanja i uzajamne solidarnosti.

Tribina je održana u organizaciji Fondacije "Fridrih Ebert" i nedeljnika "Vreme".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.