Socijalni radnici posvećeni drugima, više nego sebi

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Socijalni radnici posvećeni drugima, više nego sebi"

Treća regionalna konferencija "Za zeru više", koja je okupila socijalne radnike, održana je u Novom Bečeju. Ministar Aleksandar Vulin poručio je tom prilikom da je zahvalan socijalnim radnicima i ponosan na to kako oni obavljaju posao, kao i da su veoma posvećeni drugima, više nego sebi.
Socijalni radnici očekuju da se njihov posao više ceni, a Vulin da oni pomažu onima kojima su i društvo i porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okrenuli leđa, prenosi Tanjug.

"Socijalni radnik nije običan čovek i ljudi zaposleni u socijalnoj zaštiti, pre svega, vole ljude i nikada ih ne zaboravljaju, i kada im se završi radno vreme ne zaključavaju svoja vrata i fioke, već i nakon toga misle o njima i pomažu im", rekao je Vulin.
Ministar je rekao da će se izmenama u zakonodavstvu omogućiti da se oni istovremeno i rasterete i opterete.
Kako je precizirao, nastojaće se da se oni rasterete od neposrednih procedura i papirologije i da će im se omogućiti da se više bave korisnicima, njihovim potrebama, da obiđu svaku kuću gde ima starih i onima kojima je pomoć potrebna, kao i domove i druge ustanove.
Ministar je najavio da će zaposleni u socijalnoj zaštiti biti obuhvaćeni i povećanjem plata, ali da će se videti u kom obimu.
Zahvalio je socijalnim radnicima što, uprkos nepovoljnom materijalnom statusu, kvalitet usluga i rada u socijalnoj zaštiti nije oslabio.
Vulin je dodao i da je dobro što je posle dužeg vremena potpisan kolektivni ugovor u oblasti socijalne zaštite i naveo da je neophodno da se zdravstvenim radnicima omogući da budu bezbedni na radnom mestu jer su, zahvaljujući svom predanom radu, život korisnika u institucijama učinili znatno boljim.
Direktorka Doma za smeštaj duševno obolelih lica "Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac" u Novom Bečeju Ljiljana Bognić rekla je da je cilj konferencije da se razmotri kako pomoći socijalnim radnicima i kako postaviti standarde za njih.
"Teško je raditi u ovoj oblasti, a cilj je da svi zajedno vidimo kako pomoći radniku da bude zadovoljan i da ne sagori na poslu i da se izbori sa teškim uslovima rada, kako bi lakše obavljao svoj posao", rekla je Bognić.
Navela je da su u organizaciji konferencije, osim Doma za smeštaj duševno obolelih lica "Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac", pomogli i Dom za stare "Grabovac" iz Risna, Gerijatrijski centar iz Banja Luke, Dom za stare iz Maribora, koji su pre nekoliko godina potpisali Memorandum o poslovnoj saradnji, zahvaljujući kome se i održava taj skup.
Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović istakao je da je Novi Bečej jedan od gradova u Srbiji koji ima najviše dobrovoljnih davalaca krvi, da pomaže svima kojima je pomoć potrebna, naročito socijalno ugroženima, ističući da je važno pomoći socijalnim radnicima da što bolje i kvalitetnije obavljaju svoj posao.
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo i socijalnu politiku Novka Mojić istakla je da je važno da se rad socijalnih radnika više ceni, budući da su oni malo plaćeni, a brinu o najstarijima, kao i socijalno ugoženima. Mojićeva je dodala da su oni veoma posvećeni onima o kojima brinu.
Narodni poslanik Saša Maksimović ukazao je da lokalna samouprava u Novom Bečeju aktivno učestvuje u sufinansiranju i poboljšanju života svojih građana, kojima je pomoć potrebna i da se ne oslanja samo na gerijatrijske centre i institucije.
Maksimović je rekao da, i pored svih mera štednje, za oblast socijalne zaštite nije štedelo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.