Socijalni radnici i sami na socijali

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni radnici i sami na socijali

BEOGRAD - Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti najavio je da će 20. oktobra organizovati protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, sa kojeg će zatražiti veće zarade i bolje uslove rada.

Dve trećine zaposlenih u sistemu socijalne zaštite ima niži ili srednji stepen stručne spreme i primaju plate između 18.000 i 24.000 dinara. Na dan protesta svi korisnici će imati neophodnu zdravstvenu negu i zaštitu, ali se tog dana neće obavljati administrativni poslovi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Prema rečima predsednika Organizacionog odbora protesta Veselina Vujovića, štrajk će trajati do ispunjenja uslova. Vujović je rekao da zaposleni u socijalnoj zaštiti ne očekuju povišicu tokom ove godine pošto nisu izdvojena budžetska sredstva, ali da na vreme žele da obezbede veće zarade za 2012. godinu. "Želimo da naše plate prate rast zarada u ostalim javnim službama, a najveću povišicu treba da dobiju oni koji obavljaju najteže poslove", rekao je on.

Prema rečima predstavnice Organizacionog odbora protesta Cvijete Trifunović, plate zaposlenih su gotovo jednake iznosima socijalne pomoći. "Mi treba da budemo tampon zona između siromašnih građana i države, a u stvari i sami smo siromašni", kazala je Trifunović.

Pored povećanja zarada Sindikat traži i poštovanje postojećeg kolektivnog ugovora koji predviđa isplatu jubilarnih nagrada koje zaposleni još nisu dobili. Sindikat traži i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, pošto je prethodni potpisan 2002. godine.

Ukazujući na veoma loše uslove rada u ustanovama socijalne zaštite predstavnici sindikata su naveli da ne postoji dovoljan broj negovatelja za sve korisnike u ustanovama socijalne zaštite, da za 15 radnih dana zaposleni dobiju jedan slobodan dan, kao i da nema dovoljno pomagala za negu. Prema podacima sindikata, u tom sektoru ima oko 10.000 zaposlenih, u 230 ustanova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.