Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg se topi, vodostaji rastu

Beograd, Donji Milanovac -- Direkcija za vode pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede očekuje rast vodostaja.

Rast vodostaja reka u Srbiji očekuje se zbog visokih temperatura, odnosno otapanja snega na planinskim područjima. Kako se navodi, vodostaji u slivu Dunava, Savi, nizvodno od Šapca, Drini, Limu i Velikoj Moravi, nizvodno od Bagrdana, su u porastu.

Vodostaji na Tamišu, Savi kod Jamane i Tamnavi stagniraju, a na ostalim banatskim vodotocima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zapadnoj Moravi, Ibru i Kolubari i Južnoj Moravi s pritokama, su u opadanju.

Mere odbrane od poplava sprovode se na objektima za zaštitu od voda na Dunavu, nizvodno od Zemuna, Tisi kod Novog Kneževca i Titela, Tamišu, od granice do Sečnja, Jaseničkoj reci, Savi, Drini, u zoni ušća, Tamnavi, Velikoj Moravi, nizvodno od Ćuprije i Jezavi, dodaje se u saopštenju.

Klizišta ugrožavaju Donji Milanovac

Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović upozorava da klizišta u Donjem Milanovcu mogu ugroziti sve objekte. Popović je rekao da su se usled klizišta iznad Donjeg Milanovca pojavile dve pukotine koje okružuju to naselje, u kom živi 3.500 stanovnika. "Klizište trenutno stoji, ali velike kiše mogu ugroziti lokalno groblje, koje bi se spustilo do Milanovca, a naselje bi bukvalno završilo u Dunavu", rekao je on.

Popović je dodao da su se, zbog obilnih padavina i otapanja snega, pojavila klizišta i u majdanpečkim selima Mosna, Golubinje i Boljetin. "Do sada su zbog opasnosti od obrušavanja iseljene po dve porodice iz Mosne i Boljetina jer nije moguća sanacija njihovih objekata", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.