Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažno nevreme zahvatilo Srbiju

Nevreme praćeno jakim olujnim vetrom, gradom i kišom zahvatilo je danas oko 18 časova najpre jugo-zapadnu Srbiju, a zatim i ostale delove zemlje.



U Prijepolju je više od pola sata padao grad veličine lešnika, a olujni vetar lomio je drveće i nosio crep sa krovova. Benzinska stanica "Lukoila" na ulazu u grad iz pravca Užica ostala je bez dela krova i ne radi. Na nekoliko mesta potoci su zaprečili put na magistrali prema Crnoj Gori.

U Smederevu je jak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << olujni vetar odneo limeni krov sa kluba "Silos" kraj Dunava i oštetio dva automobila. Dvojici veslača se od udara talasa na Dunavu prepolovio čamac. Mladiće su spasli građani koji su se zatekli u okolini.

Nevreme koje je danas oko 18 časova zahvatilo Beograd nije izazvalo veće štete, ali je na pojedinim mestima došlo do kvarova na elektrodistributivnoj mreži i pada grana sa drveća, rečeno je večeras Tanjugu u Centru za obaveštavanje. Ekipe komunalnih preduzeća, kao i pripadnici vatrogasne brigade su na terenu i angažovani su na otklanjanju posledica jake kiše i vetra. Na području prigradskih opština Obrenovac i Surčin, kao i na Novom Beogradu, jak vetar najviše je oštetio drveće dok na pojedinim mestima ima manjih krvarova na elektodistributivnoj mreži, naveli su u centru.

Kiša nije pomerila program u Guči

Jak vetar i kiša koja je večeras počela da pada u Guči, samo je starije goste Sabora trubača "primorala" da se sa otvorenog prostora presele u restorane, ali su mladi ostali na ulicama i pod šatrama gde se vesele uz trubačke orkestre.

Glavne manifestacije u petak uveče su koncerti inostranih trubačkih orkestara i čuvenog Bobana Markovića. Uprkos kiši to će biti atrakcija koju saboraši, kako su izjavili, nikako neće propustiti.

Nevreme je zahvatilo i Kovin gde je vetar lomio grane drveća. Protivgradna stanica "Bešnjaja" delovala je na teritoriji Kragujevca, gde je duvao vetar jačine od 90 kilometara na sat. U Elektrošumadiji je agenciji Beta rečeno da su zbog kvara na dalekovodu, koji je uzrokovan jakim vetrom, bez struje ostala područja Knića i sela Čumić.

Pljusak praćen grmljavinom je oko 19 sati zahvatio Sombor, gde je oko 19 sati došlo do naglog zahlađenja. U Somboru je duvao vetar brzinom od 88 kilometara na sat.

Na području Šapca je na 15 minuta duvao veoma jak olujni vetar koji je na višespratnicama lomio prozore. Vetar je na nekim mestima lomio grane drveća, ali prekida u saobraćaju i napajanju strujom u gradu nije bilo.

U Zrenjaninu je duvao nešto blaži vetar, dok u Novom Pazaru nije bilo ni vetra ni kiše.

U Republičkom hidrometerološkom zavodu Srbije agenciji Beta je rečeno da je nevreme došlo iz pravca jugo-zapada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.