Izvor: B92, 04.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt zbog lekarskog nemara?

Helsinki, Moskva -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je zadovoljan što je postignut dogovor o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Jeremić učestvuje na 16. ministarskom sastanku Saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Helsinkiju. On je naveo da Misija OEBS-a na Kosovu ima potencijal da odigra značajnu ulogu u rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

"Misija OEBS na Kosovu mora ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da shvati statusnu neutralnost i da ispuni svoj mandat", rekao je Jeremić.

"Zemlje članice OEBS-a do sada su uložile značajne napore i sredstva da se uspostave mir, stabilnost i bezbednost rascepkanaog i podvojenog kosovskog društva. Svi smo svesni činjenice da buduće angažovanje misije na Kosovu predstavlja jedan od najvećih izazova za OEBS i zemlje učesnice", naveo je on.

Šefovi diplomatija 56 zemalja članica OEBS-a u finskoj prestonici Helsinkiju, gradu u kojem je OEBS i osnovan 1975. godine, razgovaraće o sukobu u Gruziji i predlogu Rusije o novom bezbednosnom evropskom paktu. Ministar Jeremić je rekao da će podsetiti učesnike skupa da će Srbija nastaviti svim pravnim sredstvima da se bori za Kosovo.

"Srbija će nastupiti principijelno, snažno, sa našom poznatom argumentacijom. Ovo je jedan od foruma gde je to potrebno otvoriti, moramo da držimo visoko na radaru međunarodne zajednice, ne smemo dozvoliti da ova tema sklizne u zaborav, moramo nastaviti da se borimo svim političkim i diplomatskim sredstvima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i to ćemo nastaviti da činimo na svakom skupu, na svakom mestu, uvek", rekao je Jeremić.

Jeremić razgovarao sa Lavrovom

Ministri inostranih poslova Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov sastali su se danas na zasedanju Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica OEBS.

Jeremić i Lavrov su visoko ocenili dostignuti nivo razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje i sa zadovoljstvom konstatovali napredak u cilju uspostavljanja strateškog partnerstava Srbije i Rusije u oblasti energetike, navedeno je na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Dvojica ministara razmotrili su i situaciju u vezi sa Kosovom imajući u vidu sednicu Saveta bezbednosti UN održanu 26. novombra.

Savet bezbednosti podržao je na toj sednici izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kome su iznete preporuke za rekonfiguraciju UNMIK-a i rasporedjivanje Euleksa, prema sporazumu sa Beogradom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.