Smeštaj za 50 romskih porodica u Beogradu

Izvor: RTS, 10.Maj.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeštaj za 50 romskih porodica u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i šef Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS) Grem Tindal potpisali su Memorandum o razumevanju, u okviru druge faze projekta rešavanja stambenog pitanja za 50 romskih porodica iz neformalnih naselja u Beogradu.
Kako je preneo Beoinfo, Mladenović je kazao da se prethodni memorandum odnosio na rešavanje stambenih problema 120 porodica, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dodajući da je od 2009. godine Beograd zbrinuo više od 300 romskih porodica.

"Neformalnih i nehigijenskih naselja u Beogradu ima više od stotinu. Mi smo odlučni da zajedno sa našim prijateljima, naročito iz UN i predstavnika EU u Srbiji, rešimo taj problem. Na ovaj način Romi ulaze u program potpune socijalizacije i to po pitanju posla, zdravstvene zaštite, socijalnih prava, ali i uključivanja dece u obrazovni sistem", kazao je Mladenović.
On je dodao da je u planu izrada akcionog plana kojim bi u potpunosti bila rešena sva neformalna naselja na teritoriji grada.
Šef Kancelarije UNOPS Grem Tindal kazao je da je u prvoj fazi projekta ostvarena saradnja sa gradskim vlastima po pitanju poštovanja ljudskih prava kao i da su uspostavljena dva modela socijalnog stanovanja, koji su usklađeni sa međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava.
Projekat "Poboljšanje životnih uslova za najugroženije romske porodice u Beogradu" finansira EU sa 1,5 miliona evra, a sprovodi ga UNOPS u saradnji sa Gradom Beogradom i u koordinaciji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Srbije, Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Timom za uključivanje i smanjenje siromaštva i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.
U okviru projekta, u Beogradu će do kraja februara 2019. godine biti izgrađena jedna stambena zgrada za socijalno stanovanje sa 23 stana, dok će 27 porodica biti preseljeno u seoska domaćinstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.