Smene u lozničkoj bolnici zbog smrti dečaka

Izvor: RTS, 12.Okt.2016, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smene u lozničkoj bolnici zbog smrti dečaka

Zbog smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, ministar zdravlja Zlatibor Lončar naložio je smenu direktora bolnice i načelnika Odeljenja hirurgije u Loznici, saznaje RTS. Lekarska komora Srbije pokrenula postupak pred Sudom časti, kako bi se utvrdilo da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara. U Osnovnom javnom Tužilaštvu potvrdili su za RTS da su uzeli izjave svih koji su učestvovali u zbrinjavanju i lečenju preminulog dečaka. Dečak Radenko Nikodinović sahranjen na groblju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u selu Kozjak.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su rezultati spoljnog stručnog nadzora pokazali da je bilo propusta u lečenju dečaka Radenka Nikodinovića, koji je preminuo nakon preloma ruke.

"Pogledao sam rezultate i oni nisu dobri. Nije poštovano ono što je trebalo da se uradi. Doneo sam odluku da se smene direktor bolnice i načelnik Hirurgije. Smena je u toku", rekao je Lončar.
Dodao je da je pokrenut postupak pred Lekarskom komorom, koja će odlučivati o oduzimanju licence lekaru koji je lečio dečaka u bolnici, ali i da će policija i tužilaštvo raditi svoj deo posla.
Podsetio je da je do sada u Srbiji oduzeto 30 licenci za rad zbog lekarske greške. 
Na sastanku sa direktorima kliničkih centara, koji je bio zakazan za 12 časova, dogovoreno je da se iz svake ustanove odrede najbolji i najiskusniji lekari koji će povremeno odlaziti u bolnice u unutrašnjosti, kako se greške lekara ne bi dešavale.
"Otići će oni za koje važi da su najiskusniji, najbolji, provesti dva-tri dana, a onda odlaziti jednom nedeljno. Hoću izveštaj na svakih nedelju dana. Hoću da se poštuju pravila koja postoje", rekao je Lončar na sastanku sa direktorima.
Dodao je da rukovodioci bolnica i načelnici odeljenja ubuduće moraju znati svakog pacijenta, da vizite moraju da budu svako jutro, a lekari, ukoliko imaju nedoumice, mogu da se konsultuju sa osobama iz kliničkih centara koje su im dodeljene za mentorstvo.
"Gospodo draga, danas ćemo napraviti da se putuje po Srbiji. Odgovornost će biti vaša, mojih državnih sekretara, pomoćnika i direktora. Organizovaće se da u Srbiji bude pokrivena svaka bolnica, za koju ćete vi odgovarati", rekao je Lončar.
Lončar: Smrt dečaka kap koja je prelila čašu 
Ministar zdravlja je rekao da je smrt osmogodišnjeg dečaka iz Loznice kap koja je prelila čašu, te da tako više ne može.

"Ne mogu više da slušam priče kako je sve u redu, kako je sve super, samo je potrebno da što više putujemo, da bude što više tendera, više opreme. Koja je oprema falila da se ovo ne desi, šta to nije nabavljeno?", upitao je Lončar.
Sastanku sa ministrom zdravlja prisustvovali su direktori kliničkih centara Zvezdara, "Dragiša Mišović", Zemun, KCS, Niš, Kragujevac, Novi Sad, direktori većih urgentnih centara, direktori dečjih bolnica Institut za majku i dete i Tiršova.
U međuvremenu je Lekarska komora Srbije pokrenula postupak pred Sudom časti kako bi se utvrdilo da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara u lečenju dečaka iz Loznice, rekao je direktor LKS Milan Dinić.
Očekuje da će brzo biti donet zaključak da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara, te će se u skladu sa tim doneti odluka o eventualnom oduzimanju licence za rad lekaru.
Sud časti, kako kaže, koristiće u svom radu sve elemente koji su mu dostupni: izveštaje o unutrašnjoj kontroli, izveštaje o vanrednom spoljnom nadzoru inspekcije Ministarstva zdravlja, izveštaje lekara, medicinsku dokumentaciju.
"Angažuje se i veštak koji donosi odluku o konkretnom slučaju, odnosno da li je bilo povrede profesionalne odgovornosti lekarske etike. Nakon toga Sud časti donosi odluku kao eventualnu kaznenu meru oduzimanje licence, oduzimanje dozvole za rad", rekao je Dinić.
Dečak Radenko Nikodinović sahranjen je na groblju u lozničkom selu Kozjak. On je polomio ruku prošlog vikenda, tokom igre na komšijskom toboganu, a u subotu je preminuo na Institutu za majku i dete u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.