Smej se, smej, samo se smej

Izvor: Politika, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smej se, smej, samo se smej

Iako u ovoj zemlji ima mnogo razloga za podsmeh, a baš nikakvih za smeh, u prestonici je osnovan "Klub smeha Beograd", prvi kod nas, a jedan od oko 5.500 takvih klubova širom sveta. Upravo je idealan za naše prilike zato što za ovaj lekoviti, ili tačnije joga smeh, nije potreban ama baš nikakav razlog. Ni vic, ni komedija, niti humor bilo koje vrste, a nije ni ono što se narodski kaže: "Smeje se k'o lud na brašno". Kako smo saznali od predsednika kluba, psihologa Jove Mićića, ovo je kontrolisani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a ipak veoma zarazni smeh, koji u samom sebi ima sasvim ozbiljne razloge.

Svima nam je poznato blagotvorno dejstvo smeha i optimističkog pogleda na život. To je jedan od ključeva za dobro zdravlje i dugovečnost. Istina, malo je teško zamisliti sebe u nekom društvu koje se grohotom smeje onako – bez veze. Ali da to nije baš tako bez veze kako na prvi pogled može da izgleda, dokazao je indijski lekar dr Madan Katarija, osnivač pokreta koji se od 1995. godine proširio čak na 60 zemalja.

– U nekim bolnicama joga smeh se uveliko koristi kao efikasno pomoćno terapeutsko sredstvo kod pacijenata kojima je, usled opakih bolesti poput raka i side potrebno podići imunitet – kaže Mićić. – To se postiže kombinacijom jogističkih vežbi disanja, istezanja i stimulacije smeha. A slogan koji najbolje oslikava suštinu ovog pokreta glasi: "Smej se pre nego što se razboliš".

Čitav je niz, tvrdi naš sagovornik, učinaka ovog "unutrašnjeg džoginga" koji treba primenjivati ne umesto već uz klasične lekove. Deluje antistresno, jača imunološki sistem, ublažava bol, pomaže kod depresije, anksioznosti i psihosomatskih poremećaja, takođe kod visokog krvnog pritiska i oboljenja srca, zatim astme, bronhitisa, Parkinsonove bolesti, podmlađuje, uliva samopouzdanje, poboljšava međuljudske odnose... Da čujemo zašto je to i najbolja aerobik vežba:

– Posle 15 minuta jutarnjeg smeha, ljudi se osećaju sveži tokom celog dana. Nema leka koji kao smeh daje tako brze rezultate. Pre svega zbog toga što prilikom smejanja udišemo više kiseonika, bez trčanja i napornih vežbi. Prema istraživanjima dr Vilijama Fraja sa Stanford Univerziteta, minut smejanja ima isti fizički učinak kao 10 minuta vežbanja na trenažeru za veslanje. Drugim rečima, smeh stimuliše rad srca i cirkulaciju krvi potpuno ekvivalentno bilo kojoj standardnoj aerobik vežbi.

Inače, naučna istraživanja su pokazala da je smeh blagotvoran bez obzira na to da li je izazvan humorom ili joga vežbama. U oba slučaja izaziva pozitivne biohemijske promene u organizmu. Psiholog Mićić nas uverava da se ono što počne kao vežba bez ikakvog povoda, zahvaljujući još nedovoljno naučno istraženom fenomenu zaraznosti smeha, ubrzo pretvara u pravi smeh u kome uživaju svi članovi kluba. Napominje:

– To je najlakši oblik meditacije koji donosi trenutnu relaksaciju i stvara mentalni okvir za pozitivno razmišljanje. Smeh zbližava ljude i poboljšava međuljudske odnose. Članovi Kluba su otvoreni prema drugima i brinu jedni za druge deleći međusobno i radost i tugu. Dobrodošli su svi, bez obzira na starost, zanimanje, nacionalnost, religiju, socijalni status, fizičke ili intelektualne sposobnosti.

Elem, beogradski klub je tek startovao, tako da nemamo povratnu informaciju da li se i koliko primio pod ovim podnebljem. Upravo je dobio sajt: www.smeh.org.yu, dok će prostorije verovatno biti promenljiva kategorija, u zavisnosti od gostoljubivosti vlasnika sala po gradu, a biće i skupova na otvorenom, izleta. Članstvo u klubu je potpuno besplatno, tako da umesto novca treba poneti samo dobru volju da se poboljša sopstveno zdravlje i raspoloženje. Ko će prvi početi da se smeje?

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.