Smeće kojeg se niko ne odriče

Izvor: RTS, 22.Okt.2017, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeće kojeg se niko ne odriče

Kome pripada smeće u novosadskim kontejnerima? O tome i dalje raspravljaju oni koji ih čuvaju i građani koji, kao kažu, od njih žive. Zbog uništavanja gradske imovine, pisane su i prve kazne. Kažnjeni negoduju, nadležni ne odustaju.
Umesto hiljadu dinara u plusu, koliko obično dnevno zaradi od sekundarnih sirovina, radni dan završio je u minusu. I to zbog kazne koju mu je, tvrdi, pisala Komunalna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << policija.

"Ja sam pitao što pišete kazne - mi smo dobili naređenje da moramo da vas pišemo. On je samo meni prišao, tražio je ličnu kartu, ja sam stajao, moja supruga je vadila iz kante", priča sakupljač sekundarnih sirovina.
Procenjuje se da od toga, samo u Novom Sadu, živi oko 2.000 ljudi.
"Šta ima da čuvaju kante kad ljudi žive od toga. Većina je ostala bez posla. Ne radimo samo mi Cigani već i Srbi koji su ostali bez posla čuvaju sekundarne sirovine da bi preživeli. Nikad đubre za sobom nisam ostavio", kaže sakupljač sekundarnih sirovina.
Dok čuvari staju u odbranu kontejnera, udruženja Roma brane svoje sunarodnike.
"Kazne koje dobijaju na dnevnom nivou su u visini od pet do osam, pa čak i 15 hiljada dinara. Ukoliko ne plate kaznu dobijaju sudsko rešenje o odlasku u zatvor u zavisnosti od visine kazne", kaže Jasmina Drmaku iz Udruženja romskih studenata.
Nadležni iznose drugačije podatke: manje je kazni nego što tvrde sakupljači sekundarnih sirovina.
Novosadske kontejnere čuvaju dve patrole koje je unajmila Gradska čistoća. Pored njih na terenu su komunalna inspekcija i policija, koja je, kako tvrdi, do sada pisala samo dve kazne od po 8.000 dinara.
A upravo su one, veruju u Gradskoj čistoći, dale rezultate.
"Beležimo da su oštećenja kontejnera i kontejnerskih mesta smanjena u odnosu na prethodni period, a manje se i rasipa smeće na tim lokacijama. Količine reciklažnog otpada se na teritoriji Novog Sada već mesecima povećavaju", navodi u saopšetnju Gradska čistoća u Novom Sadu.
To ide u prilog gradu koji neće odustati od odluke da kontejnere čuva.
"Obezbedićemo određene lokacije na kojima će građani i oni koji proizvode tu vrstu smeća - poput restorana, kafića moći da odlažu tu vrstu otpada kako bi sakupljači sekundarnih sirovina mogli da odnose to smeće legalno", kaže Vladimir Stojković, član Gradskog veća.
Zato će im biti potrebna dozvola, ali i vozilo koje većina ima da bi posao sakupljanja sekundarnih sirovina u Novom Sadu bio legalan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.