Smanjuju se rezerve krvi

Izvor: B92, 02.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuju se rezerve krvi

Beograd -- Da je neophodno stalno davalaštvo krvi pokazuje činjenica da su se rezerve krvi u Institutu smanjile čim se smanjio borj davalaca.

Rezervi krvi sada ima za samo dan i po. Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je da je dnevna potrošnja krvi ponovo veća od količine koja se prikupi od dobrovoljnih davalaca. Ukoliko se ovakav trend nastavi, već za nekoliko dana pacijenti u Srbiji biće suočeni sa ozbiljnom nestašicom krvi.

Lekari upozoravaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su februar i avgust najkritičniji meseci sa količinama krvi za pacijente kojima je potrebna, zbog godišnih odmora.

Institut i B92 pozivaju građane, institucije i firme da se priključe kampanji "Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv", kako bi i tokom avgusta bilo omogućeno da beogradske zdravstvene ustanove imaju dovoljno krvi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi danas je nastavljena na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici, u Beogradu. Medicinski i nemedicinski radnici, na čelu sa direktorom klinike Zoranom Kostićem, danas su dali krv.

Sutra će akcija u Beogradu biti nastavljena na bazenima "Vračar" od 12 do 17 sati i Košutnjak" od 14 do 19 sati. Svi dobrovoljni davaoci dobiće po jednu besplatnu kartu za bazen za avgust.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.