Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuje se broj pušača

Smanjuje se broj pušača

Svaki četvrti stanovnik Srbije ne pere redovno ruke, dok se tri puta nedeljno kupa ili tušira samo 55,3 odsto građana. Pozitivna stvar je da se u odnosu na 2000. godinu ukupan broj pušača smanjio za 5,2 odsto.

Ovo su preliminarni rezultati istraživanja zdravlja stanovništva naše zemlje koje sprovodi Ministarstvo zdravlja uz podršku Svetske banke.

Ishrana našeg stanovništva u odnosu na 2000. godinu je mnogo bolje. Povrće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svakodnevno konzumira 54,7 odsto, a voće 44 odsto odraslog stanovništva. Zapaženo je i povećano konzumiranje crnog, ražanog hleba sa šest odsto, koliko je bilo u 2000. godini, na 14,8 odsto.

- Međutim, problem je sa decom. Svako četvrto dete ne upražnjava tri glavna obroka. Oni, takođe, svakodnevno konzumiraju slatkiše i slatka bezalkoholna pića, pa nije ni čudo što je povećan procenat gojazne dece (18,3 odsto). Deca i omladina, i to skoro 75 odsto, svoje slobodno vreme najviše provode uz kompjuter i televizor. Situacija je totalno drugačija kada je reč o odraslom stanovništvu. Oni (svaki četvrti) tri puta nedeljno po 30 minuta bave se nekom fizičkom aktivnošću - priča dr Maja Krstić, učesnik u anketiranju.

U Srbiji 2006. godine 35,3 odsto odraslog stanovništva spada u kategoriju pušača, dok svakodnevno puši 39,4 odsto stanovništva. Dok je 2000. godine pušila polovina muške populacije, danas to čini nešto više od trećine. U odnosu na muškarce, žene se u manjem procentu prestale da puše i sada to radi 30,5 odsto, što je u odnosu na 2000. godinu samo tri odsto manje. U populaciji omladine, uzrasta od 15 do 19 godina, takođe se uočava pad upotrebe duvana. Ranije je pušio svaki sedmi omladinac, a danas svaki peti.

Ono što je takođe poražavajuće jeste činjenica da je od ukupnog broja odraslog stanovništva koje je imalo seksualne odnose sa neregularnim partnerom u poslednjih 12 meseci, čak 42,1 odsto izjavilo da prilikom poslednjeg seksualnog odnosa nije koristilo kondom.

Sonja Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.