Smanjiće se redovi za zračenje

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiće se redovi za zračenje

BEOGRAD - Liste ljudi obolelih od najtežih bolesti koji čekaju na zračnu terapiju biće ubuduće znatno kraće, jer je Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobio moderni linearni akscelerator i skener. U toj bolnici trenutno terapiju dnevno prima više od 300 pacijenata, a oprema i osoblje su zaposleni u tri smene. I pored toga što zračenja počinju u sedam ujutru, a radi se i posle ponoći, na spisku onih kojima zračna terapija i bukvalno „život znači“ dnevno čeka i po 400 pacijenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pošto su dosadašnji kapaciteti bili preopterećeni.

- Svetski standard je da postoji 250.000 pacijenata na jedan aparat, a kod nas 500.000 do 600.000 stanovnika na opremu koja omogućava zračenje, što nije tako strašno - rekao je ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević prilikom promocije nove opreme. On je naglasio da je vrednost linearnog aksceleratora 195 miliona, a skenera 54 miliona dinara i da je to novac građana Srbije.

Prvi čovek našeg zdravstva smatra da i pored zadovoljstva zbog kupovine dobre i potrebne opreme i podatka da je Institut sa novim aksceleratorom postao jedan od najboljih u regionu, država „nikako ne bi smela da se hvališe, jer je to njena dužnost“.

Direktor Instituta doktor Nenad Borojević i njegovi saradnici, morali su da odgovaraju na nimalo laka i direktna pitanja ministra Milosavljevića, koje je on postavljao, stavljajući se u ulogu teško obolelog i životno ugroženog pacijenta, koji trpi zbog ogromnih lista čekanja.

VIDEĆEMO SE, A MOŽDA I NEĆEMO

- Sve polazi od brige za sopstveno zdravlje - kaže ministar ne zaboravljajući da pomene veliki broj pušača, nezdravu ishranu, nedovoljnu fizičku aktivnost... Pored toga kao izuzetno važnu naveo je prevenciju u primarnoj zaštiti, efikasno lečenje, ali i podršku tim teškim pacijentima.

- Nedopustivo je da lekar pacijentu na hodniku pruži nalaz i kaže „Imate tumor, ajd’ doviđenja“. Lečenje od raka podrazumeva kompletan pristup pacijentu u kojem je podrška obolelom veoma važan segment - napominje ministar Tomiica Milosavljević.

Doktori su objasnili da se spiskovi ne prave po vremenu dolaska pacijenata, već po prioritetima i da se odluka ko će doći na čelo liste ne donosi individualno, već u konsultacijama sa kolegama, ali i da o tome postoji određena zakonska regulativa.

Ministar naravno nije propustio da pomene da u borbi koju vodi „Srbija protiv raka“ nije dovoljno samo nabavljati skupu opremu, već da se protiv te opake bolesti mora boriti ceo sistem i svaki pojedinac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.