Smanjene rezerve krvi, poziv dobrovoljnim davaocima

Izvor: RTS, 27.Maj.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjene rezerve krvi, poziv dobrovoljnim davaocima

Institut za transafuziju krvi apelovao je na građane da se odazovu pozivu kako bi se snabdevanje zdravstvenih ustanova komponentama krvi stabilizovalo i svi pacijenti na vreme dobili odgovarajuću terapiju.
Uprkos brojnim apelima, u akcijama koje su izvele ekipe Instituta proteklih nedelja, nismo uspeli da nadoknadimo rezervu neophodnu za optimalan rad i pravovremeno zbrinjavanje svih kojima je neophodna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << transfuzija krvi, navodi Institut za transfuziju krvi. 

Institut je saopštio da su najpotrebniji davaoci A i 0 krvne grupe, kao i svi davaoci koji imaju negativnu krvnu grupu. 
Kako se navodi, trenutak je da svi građani dobre volje ozbiljno shvate ovaj poziv, jer je potrebno na vreme obezbediti krv za sve kojima je ona neophodna, kao i za hitne i vanredne slučajeve i nacionalni program transplantacije.
"Molimo da se narednih dana što veći broj građana odazove našem pozivu, kako bi se snabdevanje zdravstvenih ustanova komponentama krvi stabilizovalo i svi pacijenti na vreme dobili odgovarajuću terapiju", navode iz Instituta.
Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije od 7 do 19 čaosva svakog radnog dana, subotom od 8 do 15 časova, u Urgentnom centru, od 9 do 16 svakog dana, osim nedeljom, kao i u ekipama na terenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.