Izvor: Blic, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen nivo zagađenja u Pančevu

Zagađenje u Pančevu od jutros je u granicama dozvoljenih vrednosti ili malo iznad njih, saznaje Beta. Vrednosti koncentracija praškastih materija, benzena, sumpora i ugljovodonika nemetanskog tipa sinoć su bile naglo povećane.



Republički inspektor za zaštitu životne sredine Jelena Stanković rekla je za Radio Pančevo da je krenula u vanredni inspekcijski pregled Rafinerije nafte, Petrohemije i Azotare da bi proverila da li su te fabrike u utorak uskladile rad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa meteorološkim uslovima.

Prema ranijoj odluci tadašnjeg Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine, fabrike petrohemijskog kompleksa obavezne su da svoj rad usklade sa meteorološkim uslovima kako bi se smanjio rizik od zagađenja.

Aparati opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja zabeležili su prethodne večeri nagli rast koncentracije praškastih materija na 396 mikrograma po metru kubnom vazduha, ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa na 632 mikrograma, benzena od 58,6 i ukupnog redukovanog sumpora od 44,6 mikrograma.

Istovremeno, meteorološki uslovi u gradu bili su nepovoljni zbog visokog pritiska i južnog vetra male brzine koji je donosio zagađenje iz industrijske zone.

Dodatni problem predstavlja i veliki broj individualnih ložišta u gradu što je dodatno doprinelo zagadjenju.

Opštinskom centru za obaveštavanje javio se veći broj građana žaleći se na zagađenje, ali su dežurni fabrika Centru rekli da svi proizvodni procesi teku normalno.

Situacija je počela da se menja posle 22 časa kada je vetar promenio smer i počeo jače da duva raznoseći zagađenje nad gradom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.