Smanjen broj problematičnih kredita za 16,9 odsto

Izvor: Glas javnosti, 24.Apr.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen broj problematičnih kredita za 16,9 odsto

BEOGRAD- Ukupni problematični krediti bankarskog sektora u Srbiji na kraju 2010. iznosili su 273 milijardi dinara i čine 16,9 odsto ukupno odobrenih kredita, pokazali su podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Apsolutno i relativno povećanje problematičnih kredita je konačno zaustavljeno u četvrtom kvartalu prošle godine, što je za rezultat imalo smanjenje nivoa pokazatelja problematičnih kredita sa 17,8 odsto na kraju trećeg tromesečja. Imajući u vidu sličan obrazac kretanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nivou problematičnih kredita i krajem 2009., ostaje da se u narednom periodu vidi da li je reč o prvim naznakama preokreta trenda ili je reč o „sezonskom" efektu, navela je NBS.

Struktura kategorija plasmana koji čine ukupne problematične kredite je nepromenjena u odnosu na prethodni period. Problematični plasmani privrede - javni i privatni sektor, čine i dalje 72 odsto ukupnih problematičnih plasmana, učešće stanovništva je 14 odsto, dok sve ostale kategorije čine 13 odsto ukupnih problematičnih kredita.

Ukupni problematični krediti privrede, isključujući javna preduzeća, na kraju četvrtog tromesečja 2010. iznose 197 milijardi dinara. Učešće tih problematičkih kredita u ukupno odobrenim kreditima privredi iznosi 21,8 odsto, što je smanjenje u odnosu na 23,2 odsto na kraju septembra.

Iako su u toku godine beležili i više vrednosti, problematični krediti odobreni sektoru privrede završili su u 2010. uvećani za svega 0,9 procentnih poena u odnosu na početak prošle godine.

U odnosu na prethodno tromesečje, ukupni bruto problematični krediti privrede su smanjeni za 2,4 milijarde dinara, dok su posmatrajući od početka 2010. povećani za 44,5 milijarde, odnosno 29,1 odsto.

Ukupan iznos problematičnih kredita građana na kraju četvrtog tromesečja 2010. iznosio je 49 milijardi dinara.

U odnosu na prethodno tromesečje problematični plasmani fizičkim licima su praktično nepromenjeni - smanjeni su za svega 0,3 milijarde dinara.

Učešće problematičnih plasmana u ukupno odobrenim kreditima građanima iznosio je na kraju četvrtog tromesečja 8,8 odsto, što je smanjenje u odnosu na 9,1 odsto na kraju septembra, pokazali su podaci centralne banke.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Proizvodnja slatkiša u Srbiji manja za tri odsto

Izvor: Blic, 24.Apr.2011

Konditorska industrija je u prva dva meseca 2011. ostvarila proizvodnju od 17.479 tona, za oko tri odsto manje nego u istom periodu godinu pre, pokazali su podaci Privredne komore Srbije (PKS)...Prodaja konditorskih proizvoda je na približno istom nivou kao u prva dva meseca 2010. i iznosila je 16.122...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.