Smanjen broj nastradalih na putevima u Srbiji u odnosu na lane

Izvor: RTS, 25.Avg.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen broj nastradalih na putevima u Srbiji u odnosu na lane

Od početka godina u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 310 ljudi. Veće kazne i oštrije mere za vozače koji prekorače brzinu i voze u pijanom stanju doprniose poboljšanju bezbednosti u saobraćaju, rekao je za RTS Milan Božovoć iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Izmene i dopune zakona o saobraćaju kao i bolji rad saobraćajne policije doprinele su smanjenju nastradalih u saobraćajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nesrećama, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milan Božović.

"U odnosu na prošlu godinu broj poginulih na putevima Srbije je manji za 34 osobe čemu je svakako doprineo rad saobraćajne policije ali i medijska propraćenost izmena i dopuna Zakona o saobraćaju", rekao je Božić. 
Oduzeto je oko 10.000 vozačkih dozvola za ljude koji su skupili 18 negativnih poena, a na rehabilitaciji je oko 3.000 ljudi. 
Povećana dozvoljena brzina na auto-putu sa 120 na 130 kilometara na sat, prema rečima Božića, ne pretstavlja rizik.
"Čak i prekoračenje brzine veoma retko je uzrok saobraćajne nesreće ali doprinosi posledicama i povećava rizik. Povećanje brzine na auto-putu je opravdano jer moramo da obezbedimo bržu i bezbedniju vožnju tranzitnim putnicima kroz našu zemlju inačeće će nas zaobilaziti", tvrdi Božić. 
U saobraćaju su posebnoo ugrožena deca zbog čega su uvedene i strože kazne kada je u pitanju nebezbedna vožnja dece.
"Deca najviše stradaju kao putnici u automobilu jer ili nisu bila vezana ili nisu bila u sedištu za decu", naglašava Božić.
Uskoro počinje školska godina što znači više deca na putevima. Osim jasno obeleženih pešačkih prelaza i apel da deca nose odeću jarkih boja i torbe sa fluroscentnim trakama Božić kaže da je edukacija, kako dece tako i roditelja, najbitnija.
"Rad sa roditeljima je veoma bitan jer su upravo oni ti koji deci treba da prenesu kako treba da se ponašaju u saobraćaju. Deca su najranjivija upravo u periodu na početku školske godine jer su prethodno imala višemesečni raspust a neki polaze u školu po prvi put. Veoma je bitno da roditelji a to znači i deca budu upoznata sa novim rešenjima koja se uvode u saobraćaj kako bi znali kako da reaguju i budu bezbednai u saobračaju", rekao je za RTS Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.