Smajlović: Ne prihvatamo vlasništvo države u medijima

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smajlović: Ne prihvatamo vlasništvo države u medijima

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je danas da će to udruženje, zajedno sa ostalima, u raspravi oko nacrta medijske strategije insistirati na ukidanju učešća države u vlasništvu medija.

Smajlović je rekla da su se sva relevantna medijska udruženja u Srbiji pre početka javne rasprave o izradi medijske strategije dogovorila oko uspostavljanja minimuma standarda i principa od kojih neće odustati u javnoj raspravi.

"Čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i nezavisno u odnosu na tip vlasništva, čak i tamo gde država subvencionira medije, potpuno smo protiv da ona učestvuje na bitan način u uređivanju ili upravljanju medijima", rekla je Smajlović.

Prema njenim rečima UNS će zahtevati i da, ukoliko budu formirani javni servisi na regionalnom nivou, upravni odbori budu organizovani tako da opštinske strukture i opštinska politička vlast nemaju nikakvog upliva na funkcionisanje tih medija.

"Protivimo se ideji da se od Tanjuga formira javno preduzeće, jer smo protiv javnog preduzeća kao oblika vlasništva. Znamo da jedno vreme mora da ostane udeo države u nekim medijima, ali ćemo tražiti da se tačno oroči datum do kog sme da postoji takvo učešće", rekla je Smajlović.

Ocenivši da je rasprava o medijskoj strategiji dobra prilika da predstavnici medija i vlasti razjasne sve nedoumice i detalje o radu medija i medijskom prostoru, ona je rekla da se nada da to znači i da se u Srbiji više neće pisati zakoni bez konsultovanja struke i javne diskusije.

"Imamo taj katastrofalan primer, debakl koji je vlast prošle godine doživela sa Zakonom o javnom informisanju. Nadamo se da su izvukli neku pouku iz toga i vrlo smo raspoloženi da učestvujemo u javnoj raspravi i u oblikovanju medijske stragegije Srbije u narednih deset godina", rekla je Smajlović.

Diskusija o medijskoj strategiji Srbije u narednih deset godina počela je danas i u šest odvojenih sesija trajajće do prve nedelje oktobra, a zatim bi Ministarstvo kulture trebalo da predloži nacrt medijske strategije o kome će takođe biti organizovana javna rasprava.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne prihvatamo vlasništvo države u medijima

Izvor: NaDlanu.com, 02.Sep.2010

BEOGRAD, 2. septembra 2010. (Beta) - Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović izjavila je u četvrtak da će to udruženje, zajedno sa ostalima, u raspravi oko nacrta medijske strategije insistirati na ukidanju učešća države u vlasništvu medija. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.