Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "hepatitis C"

Čačak, Beograd -- Nijedna od 10 žena koje su se porodile carskim rezom u čačanskoj bolnici od 1. do 7. januara i koje su testirane u sredu, nema hepatitis C.

Rezultati za još dve žene očekuju se u petak, rekla je epidemiolog čačanskog Zavoda za zaštitu zdravlja, Ana Mišović. Prema njenim rečima, danas je data na analizu krv još dve bebe koje su se rodile 4. januara carskim rezom, kao i njihovih očeva.

Majka jedne od tih beba obolela je od hepatitisa C, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je kod druge pronađen virus bez simptoma oboljenja. Mišovićeva je dodala da još uvek nisu poznati izvor infekcije i put prenošenja.

Jelena Savović, koja je pre mesec dana prva primljena na infektivno odeljenje sa simptomima žutice, otpuštena je iz bolnice. Ona, kao i ostale tri porodilje, tvrdi da je zaražena u bolnici, a da je na porođaj došla zdrava.

Njen suprug, Jovan Savović kaže da će zatražiti pravnu zaštitu: "Mi ćemo ih tužiti, da vidimo ko je za to odgovoran, jer ako je taj virus unešen na porodilšte, u operacionu salu, gde higijena treba da bude najveća, šta se onda radilo okolo po bolnici. Sigurno ćemo tužiti bolnicu, nas tri porodice". Dve žene se još uvek nalaze na infektivnom odeljenju, dok se četvrta porodilja leči ambulantno jer se kod nje nisu razvili simptomi bolesti.

Lekari kažu da se virusni hepatitis prenosi isključivo putem krvi i da može izazvati teška oštećenja jetre. Doktor Ana Mišović iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Čačku kaže da je potvrđeno da dve bebe i muževi zaraženih žena nemaju virus hepatitisa C. Ona je rekla da bi danas trebalo da bude obavljeno ispitivanje za još dve bebe i njihove očeve.

Ana Mišović kaže da za sada nije poznato kako su porodilje zaražene virusom hepatita C, ali da se Zavod i sve nadležne službe u čačanskoj bolnici, uz saradnju republičkih institucija, "trude da pronađu uzroke i puteve virusne infekcije": "Sada se pod kontrolom nalazi radna procedura porodilišta, osoblje, ekipa od 4. januara, jesu testirani i svi su negativni. Sve što je vezano za proceduru na odeljenju ginekologije i porodilišta i intenzivne nege nalazi se u okviru istraživanja koje sprovodi epidemiološka služba".

Stigle kazne

U međuvremenu, zbog inficiranja tri trudnice koje su se porodile carskim rezom u čačanskoj bolnici direktor te bolnice smenio je načelnika Ginekološke službe, a glavna sestra službe i vodeća sestra u porodilištu podnele su ostavke.

Takođe, odgovornim licima smanjene su plate. U obaveštenju koje je poslao ministru zdravlja, direktor bolnice navodi da je utvrđena povreda procedure o sterilizaciji instrumenata i da je postupak sa pacijentima u pripremi za operaciju i porođaj bio neadekvatan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.