Slučaj „Gutić” pred raspletom

Izvor: Politika, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj „Gutić” pred raspletom

Pronađene priznanice koje potvrđuju da su oštećeni Zoran Vasić i Danijela Jovanović naplatili veći deo štete od osiguravajuće kuće „Strela” u Valjevu

Šabac – Predsednik Opštinskog suda u Šapcu Milorad Lekić dao je garancije Zori Gutić (43) da će njihov slučaj biti što skorije rešen, posle čega je ona prekinula štrajk glađu i sa sinovima Jovanom (18) i Zoranom (13) vratila se u mačvansko selo Ribari. Razgovoru je prisustvovao i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesne zajednice Jovan Gačić, a pozitivan rasplet po Gutiće ukazao se posle otkrivanja dokumenata da je veći deo štete već naplaćen od osiguravajuće kuće „Strela” u Valjevu!

Njen bivši suprug Vladimir Gutić (47), koji je u četvrtak takođe počeo štrajk glađu, još se nalazi u šabačkoj Opštoj bolnici. Na sopstveni zahtev, on je u ponedeljak napustio odeljenje poluintenzivne nege i vratio se pred sud, ali se ponovo onesvestio i kolima Hitne pomoći je prebačen na odeljenje neurologije, gde je priključen na infuziju.

Slučaj Gutića naišao je na veliko interesovanje u javnosti, ne samo u Srbiji, već i širom sveta (posredstvom Interneta), o čemu je naš list izveštavao. Šabačke sudije oglasile su Vladimira Gutića odgovornim za štetu počinjenu u saobraćajnoj nesreći 1994. godine u kojoj nije učestvovao. Tada maloletni Slobodan Bjekić neovlašćeno je uzeo iz Gutićevog dvorišta njegovog „stojadina” i, vozeći u pijanom stanju, teško povredio Danijelu Jovanović iz Ribara i Zorana Vasića iz Majura.

U Opštinskom sudu juče je trebalo da bude održano ročište po tužbi Zore Gutić za utvrđivanje svojine nad novosagrađenom kućom od 224 metra kvadratna, koju je sazidala posle razvoda sa Vladimirom. Njihov brak sporazumno je raskinut 2003. godine, nakon čega je ona srušila staru zgradu od 64 metra kvadratna, ali je sud u izvršnom postupku prodao i njenu imovinu.

Međutim, sudija Zoran Mašić (koji je razveo Gutiće) odložio je ročište za 20. maj, jer i pored uredne dostave nisu pristupili Jovanovićeva i Vasić. Ovo je već treći put da se oštećeni, koji su u međuvremenu postali novi vlasnici imovine Gutića, ne odazivaju na sudski poziv.

– Pojavili su se i novi detalji. Na osnovu sporazuma sa osiguravajućom kućom „Strela”, oštećeni Zoran Vasić je preko svog punomoćnika naplatio u četiri rate sve vidove nematerijalne štete u iznosu od 83.000 dinara još 1999. godine. Isti sporazum postignut je i sa punomoćnicom Danijele Jovanović, kojoj je isplaćena jedna rata od 22.000 dinara. O tome svedoče priznanice pronađene u parničnom postupku koji je „Strela” povela protiv jedinog krivca u saobraćajnoj nesreći Slobodana Bjekića – kaže advokat Dejan Božić.

U ime Vasića novac je primio advokat Budimir Pavlović, a u ime Jovanovićeve advokat Milica Moravčević. Božić ističe da je Gutićeva „solidarna” odgovornost utvrđena tek u naknadnom postupku, kada je presuđeno da i on sa „Strelom” i Bjekićima treba da snosi troškove od 166.000 dinara po oštećenom. Božić ne želi da spekuliše da li je neko od suda sakrio činjenicu da je veći deo potraživanja već naplaćen. Od suda je zatražio da veštaci utvrde pravo stanje duga.

– „Strela” za nadoknadu isplaćene štete nije tužila Gutića, već samo Bjekića, što govori da su u osiguravajućoj kući znali ko je jedino odgovoran – ističe Božić.

U međuvremenu, „Strela” je otišla u stečaj, Bjekići su imovinu preveli na tetku, a novi „dug”, koji je sa kamatama narastao na 3,2 miliona dinara, pao je na Vladimira Gutića.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 23/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.