Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slučaj Branka Prpa"-opominje

Beograd -- "Slučaj Branka Prpa" ili "slučaj Nacional" je opominjući događaj koji nas je uznemirio, kaže je Miljenko Dereta.

U Domu omladine je u nedelju održana tribina na kojoj su, pored Direktora Građanska inicijativa, u učestvovali i Branka Prpa, direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, Velimir Ćurguz Kazimir iz Medijske dokumentacije Ebart i Biljana Kovačević Vučo iz Komiteta pravnika za ljudsdska prava.

Biljana Kovačević Vučo kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Branka Prpa ne može da se zaštiti od pisanja lista "Nacional", u kom se direktno poziva na linč i ubijanje, tako što se servira čitaocima etničko poreklo. "Ja u ovom trenutku imam sedam krivičnih tužbi, ne zbog duševne boli, već kao krivični progon protiv mene zbog toga što sam govorila o tim, takozvanim medijima, to što oni i jesu. Ja i dalje tvrdim, bez obzira na sve tužbe, da su to leci podzemlja, ili leci službi, što je kod nas često isto, ustvari uvek", rekla je Kovačević Vučo.

Osim što su reagovali na govor mržnje u tekstu "Nacionala" o Branki Prpi, učesnici tribine su govorili o opštem stanju novinarstva. Tako je Miljenko Dereta rekao da ko preskoči "Balkan" čeka ga "Kurir", pa "Nacional" i na kraju ga dočeka "NIN". "Ono što se pomalo menja, i što se će, nadamo se, onemogućiti reprizu politike, iako svi već imamo utisak da smo to već videli i preživeli, jeste odgovor javnosti. Mislim da je jako važno da svi koji su neposredno izloženi ovoj vrsti napada, shvate da nisu sami, da imaju podršku ljudi i da javnost, ili bar jedan deo te javnosti, neće tako lako dozvoliti da oni koji nisu pametni pobede", rekao je Dereta.

Podsetimo, list "Nacional" nedavno je objavio tekst u kojem je kritikovan rad direktorke Istorijskog arhiva Beograda Branke Prpe. U tekstu pod naslovom "Branka Prpa amnestira NATO ubice", navodilo se da u državnim strukturama Srbije rade rimokatolici Hrvati, među kojima je i Branka Prpa, te da direktorka Istorijskog arhiva Beograda nema gotovo nikakav ugled među istoričarima. U tekstu "Branka Prpa amnestira NATO ubice?!", "Nacional" je dalje naveo da u publikaciji o izložbi "Dvadeseti vek - doba ratova - stoleće zlih" Arhiva Beograda, postoji naslov "Rat s NATO 1999. godine", a autor teksta upitao je "da li to znači da je Srbija napala NATO". Autor teksta upitao je i da li je "tragična sudbina Slavka Ćuruvije isključivo vlasništvo koje samo Branka Prpa može da eksploatiše". Nezavisno udruženje novinara Srbije i ministar kulture i informisanja Dragan Kojadinović, osudili su taj tekst u kojem je napadnuta Prpa, inače član NUNS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.