Izvor: RTS, 20.Okt.2020, 12:15

Složni Miločajci renovirali seosku ambulantu, postavili samo jedan uslov Domu zdravlja

Zbog nedostatka infrastrukture i drugih problema prazne se mnoga sela, a meštani s pravom očekuju od države da ih reši. U Miločaju kod Kraljeva sami su rešili bar jedan: sakupili su novac i renovirali seosku ambulantu sagrađenu pre više od četiri decenije.
Složni za opstanak seoske ambulante, novac su dali gotovo svi Miločajci. Za oko milion dinara promenili su stolariju, obnovili fasadu, postavili video-nadzor i rampu za osobe sa invaliditetom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Unutra su okrečili zidove, ofarbali lamperiju, postavili novu rasvetu i ugradili klime. Kažu, nisu želeli da dozvole da se i na ambulanti, kao ranije na apoteci i stomatološkoj ordinaciji, zaključaju vrata.
"Mi imamo Ljuba Nedeljkovića i Mikicu Jovanovića koji su to sve organizoavli, eto, mi smo pomogli koliko je ko mogao", kaže Rade Sretović iz Miločaja.
Andrija Jakovljević ističe da su bolji uslovi rada i za medinsko osoblje i za pacijente. "Mogu reći da su za vreme NATO bombardovanja sve vreme agresije lekari ovde radili, medicinsko osoblje i smatram da ova ambulante i ubuduće što se kaže treba da egzistira", dodaje Jakovljević.
Bilo je i onih koji su zasukali rukave.
"I onaj koji je radio on je dao novac dobrovoljno. Preko 25 radnih dana je tu utrošeno, ljudi su radili jer trebalo je to okrečiti", navodi Ljubomir Nedeljković, jedan od organizatora akcije.
Našlo se novca i za mobilni EKG, inhalator, merače pritiska i zasićenosti krvi kiseonikom. Sve to uz jedan uslov Domu zdravlja.
"Doktorka nam je dobra, tražili smo da nam ostane tu", ističe Nedeljković.
A da se osiguraju na vrata su stavili su pločicu sa njenim imenom.
"Kada su kupovali stetoskop pitali su me koja boja mi najviše odgovara, ja sam rekla univerzalna da bi ostala posle i kolegama koji će da dođu posle mene, ali su oni rekli da je to poklon i za mene i za ambulantu pa da ja biram boju. Tako da evo, roze boje", kaže dr Slađana Vukomanović, lekarka u ambulanti u Miločaju.
U ambulanti je ostalo da se zamene dva pokvarena mala bojlera i zameni paravan. Ali, kažu meštani, tu obavezu je na sebe preuzeo Dom zdravlja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.