Izvor: TangoSix.rs, 20.Dec.2023, 10:47

Sloveniji isporučen prvi transportni avion C-27J Spartan

Slovenačko ministarstvo odbrane objavilo je juče da je na aerodrom Cerklje ob Krki sleteo prvi taktički transportni avion C-27J Spartan slovenačke vojske. Kako se navodi, svečanost povodom zvaničnog preuzimanja aviona, kao i prezentacija opreme kojom se modernizacije sektor odbrane, biće održana danas.
Slovenija je naručila dva aviona, ugovor za prvi Spartan u varijanti NG potpisan je novembra 2021. godine, a u sporazumu je postojala opcija i za drugu letelicu za čiju nabavku >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je ugovor finalizovan 21. novembra ove godine.
Prvog slovenačkog C-27J koji je poleteo 16. februara 2022. godine, i koji je kasnije dobio evidencijski broj 01 (L2-01) i nazvan ‘‘Martin Krpan‘‘, spoteri su u letu oko fabričkog aerodroma uočili krajem februara 2022. godine.
Zvanično je saopšteno da će ukupni troškovi nabavke dva Spartana za Sloveniju iznositi 128,91 milion evra bez poreza na dodatu vrednost, kao i da će drugi avion biti isporučen u decembru 2024. godine.
Pored dva transportna aviona, u okviru daljeg opremanja i modernizacije slovenačkih vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane, Slovenija je u međuvremenu potpisala još dva sporazuma. Prvi ugovor odnosi se na nabavku 6 višenamenskih helikoptera AW139M čime se nastavlja saradnja sa italijanskim proizvođačem Leonardo, a drugi sporazum je programski ugovor za kupovinu raketnog sistema PVO IRIS-T SLM.

 
The post Sloveniji isporučen prvi transportni avion C-27J Spartan appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Stigao im prvi C-27J spartan FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 10:37

Slovenačko ministarstvo odbrane objavilo je da je na aerodrom Cerklje ob Krki sleteo prvi taktički transportni avion C-27J spartan slovenačke vojske...Slovenija je naručila dva aviona, ugovor za prvi spartan u varijanti NG potpisan je novembra 2021. godine, a u sporazumu je postojala opcija i za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.