Slovenija prikazala vozila JLTV, objavljeni planovi daljeg opremanja vazduhoplovstva

Izvor: TangoSix.rs, 11.Jun.2021, 08:01

Slovenija prikazala vozila JLTV, objavljeni planovi daljeg opremanja vazduhoplovstva

Slovenija će u narednih godinu dana naručiti još 37 vozila Oshkosh Defense 4×4 Joint Light Tactical Vehicles (JLTV), otkrio je ministar odbrane Slovenije Matej Tonin na zvaničnoj promociji novoisporučenih JLTV održanoj u Ljubljani 4. juna, objavilo je istog dana slovenačko Ministarstvo odbrane.
Na skromnom događaju organizovanom u kasarni ‘’Edvard Peperko’’ mogla su se videti tri od ukupno 38 JLTV sa takozvanim B-kit oklopom koji su preko jadranske luke >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Koper isporučeni slovenačkoj vojsci 12. maja. Ova vozila prepoznatljiva su po daljinski upravljivim borbenim stanicama Kongsberg Defence & Aerospace M153 Protector CROWS (Common Remotely Operated Weapon Station) i naoružana su teškim mitraljezom M2A1 kalibra .50 (12.7×99mm NATO).
Vozila JLTV slovenačke vojske opremljena daljinski upravljivim borbenim stanicama M153 Protector / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije Obaveštavajući da nabavkom vozila JLTV započinje dugo obećavana i dugo očekivana modernizacija opreme i naoružanja slovenačke vojske, Tonin je naglasio da će ta oklopna vozila obezbediti taktičku, operativnu i stratešku mobilnost vojske dok se istovremeno povećava mogućnost njihovog preživljavanja i omogućuje ispunjavanje nacionalnih ciljeva kada su u pitanju sposobnosti u okviru NATO.
Zamenik načelnika Generalštaba slovenačke vojske, brigadni general Roman Urbanč, rekao je da će vozila JLTV pružiti veću zaštitu i bolju mobilnost jedinicama slovenačke vojske, dok će istovremeno njihove borbene stanice (CROWS) omogućiti veću vatrenu moć i izvođenje operacija u uslovima smanjene vidljivosti.
Tonin je iskoristio promociju JLTV kako bi takođe objavio da Ministarstvo odbrane planira da investira 33,2 miliona evra u dalje unapređenje vojnih logističkih sposobnosti kao i u infrastrukturu.  Takođe je najavio modernizaciju helikoptera Bell 412 i nabavku dva srednja transportna helikoptera između 2022. i 2025. godine, tako da će uz vojne zadatke, slovenačka vojska biti sposobna da obavlja zadatke i u sistemu zaštite i spasavanja.
Interesantno da je Tonin takođe izrazio želju da se transportni avion Spartan (C-27J) ‘’vidi u slovenačkim bojama’’ za nešto više od godinu dana. Ova izjava se poklapa sa činjenicom da je transportni avion Spartan koji pripada 46. vazduhoplovnoj brigadi Ratnog vazduhoplovstva Italije, stacioniranom u Pizi, bio poslat u okviru posete, odnosno prezentacije, koja je održana 31. maja u bazi Cerklje ob Krki.
38 vozila JLTV koštaće 26,7 miliona evra bez PDV-a / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije Prema sporazumu u okviru programa Inostranih vojnih prodaja – FMS (Foreign Military Sales) potpisanom 12. septembra 2018, slovenačko Ministarstvo odbane je od Vašingtona kupilo 38 JLTV kako bi opremilo srednju bataljonsku borbenu grupu slovenačke vojske.
Za naoružavanje svojih 38 JLTV, Slovenija je naručila 38 borbenih stanica CROWS predviđenih za isporuku do 2022. Pored mitraljeza M2A1, ovi oružani sistemi omogućuju instalaciju bacača granata Saco Mk 19 40 mm i mitraljeza FN Herstal M240 7,62×51 mm. Iako Ministarstvo odbrane još nije donelo odluku o naoružavanju borbenih stanica CROWS protivoklopnim oružijem, vrlo je verovatno da će Rafael SPIKE LR biti izabran za naoružavanje slovenačkih JLTV vozila.
Ukupni troškovi kupovine 38 JLTV sa integrisanim borbenim stanicama, tehničkom podrškom i administrativnim taksama koštali bi slovenačke poreske obveznike 26,7 miliona evra bez PDV-a (32,48 miliona USD ) ili 702.000 evra bez PDV-a (854.000 USD) po vozilu.
Za svoje JLTV Slovenija bi dodatno nabavila C4I opremu (Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence) i to će biti urađeno mimo FMS sistema. Jezgro C4I sistema je intercom, koji obezbeđuje LAN veze između računara na kojem će biti instaliran sistem za komandovanje i upravljanje (C2), radio uređaji koji omogućuju sigurnu komunikaciju glasom i informacijama u HF, VHF i UHF frekventnim opsezima, i navigacioni sistemi (GPS i inercijalni) koji pružaju informacije o tačnoj lokaciji i vremenu. Planirano je pet različitih C4I konfiguracija, prilagođenih potrebama jedinica kojima su vozila namenjena. Očekuje se da će isporuka i integracija C4I opreme na vozila JLTV biti završena do kraja 2022. godine.
Do sredine decenije SLovenija bi trebalo da ima 75 od 137 planiranih JLTV / Foto: Ministarstvo odbrane Slovenije Sa još 37 naručenih vozila, Slovenija bi do sredine decenije imala flotu od 75 JLTV. Ovo je deo od 137 JLTV vozila koje Ljubljana planira da nabavi u verzijama Heavy Guns Carrier (HGC), General Purpose (GP) i Utility (UTL). Vremenski okvir za kupovinu preostalih 62 JLTV nije poznat, ali je vrlo verovatno da će ova vozila biti naručena tokom narednih godina, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u okviru nacionalnog budžeta za odbranu.
U regionu, vozila JLTV ima još Crna Gora, novembra prošle godine isporučeno je 20 vozila, a očekuje se još 47. Severna Makedonija nabavlja ukupno 99 vozila, a isporuka prvih 33 kreće sledeće godine. JLTV će nabaviti i Rumunija.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Slovenija prikazala vozila JLTV, objavljeni planovi daljeg opremanja vazduhoplovstva appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.