Izvor: B92, 04.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija pomaže oko usklađivanja ekoloških propisa sa EU

Ljubljana -- U utorak je dvodnevnu posetu slovenačkom Ministarstvu za okolinu, prostor i energiju stigla delegacija Ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine Republike Srbije, koju vodi ministar Anđelka Mihajlov. U sedmočlanoj delegaciji su i predstavnici danskog preduzeća Kovi, koje bi trebalo da pomogne srpskom Ministarstvu, da po uzoru na slovenački model, osnuje Agenciju za zaštitu životne sredine i započne pripremu propisa i zakona za približavanje EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Marko Slokar, državni sekretar slovenačkog ministarstva, upoznao je srpsku delegaciju sa iskustvima Slovenije,naglasivši da se jedna trećina svih propisa za evropske integracije odnosi na zaštitu životne sredine i da je to oko 22.000 strana propisa, koje su Sloveniju koštale oko 2,7 milijardi evra, ali i da su kazne za neizvršavanje tih zakona na Evropskom sudu i do 100.000 evra dnevno. Slokar je i dodao da je Slovenija spremna da svim svojim iskustvima pomogne Srbiji u pripremama za EU. Anđelka Mihajlov je ocenila da je Srbija po pitanju zaštite životne sredine 30-40 godina iza EU, ali da bi do 2010. godine morala da se približi EU, što ce Srbiju koštati 10-12 milijardi evra. Najveći deo tog projekta odnosiće se na IPPC tj. integraciju kontrole i prevencije od zagađivanja u fabrikama i preduzećima. Anđelka Mihajlov je rekla da ekonomska reforma jeste prioritet srpske vlade, ali da je zaštita životne sredine deo toga, pa je zato Ministarstvo za zaštitu životne sredine potpisalo zvanični memorandum sa Agencijom za privatizaciju.

Na pitanje dopisnika Radija B92, da li je Kosovo uključeno u ove ekoloske projekte i da li ce u privatizaciji, koju UNMIK najavljuje na Kosovu biti vođeno računa o zaštiti životne sredine, Ađelka Mihajlov je dogovorila: "Slučaj fenola u Ibru pokazao je da ni ne znamo da li je Kosovo ista drzava, jer srpski inspektori nisu tamo mogli da izađu na teren, a nije ni druga država, jer za Kosovo ne važi međunarodno pravo". Što se tiče privatizacije, dodala je: "Tamo se ne zna ko je čega vlasnik, prodaje se, a ne zna se čije je, ni da li je u skladu sa propisima o životnoj sredini". Anđelka Mihajlov trebalo bi da se sretne i sa slovenačkim ministrom za okolinu, prostor i energiju, Janezom Kopačem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.