Izvor: TangoSix.rs, 24.Jul.2023, 12:35

Slovenija nabavlja još jedan transportni avion, nove helikoptere i sisteme PVO srednjeg dometa

Ministarstvo odbrane Slovenije saopštilo je da je program nabavki naoružanja i vojne opreme za period od 2023. do 2026. godine izmenjen, i najavilo da se sada planira kupovina šest višenamenskih helikoptera i još jednog transportnog aviona C-27J Spartan. Kako se navodi, neophodne izmene i dopune za ova dva projekta prethodno je odobrila vlada.
Iz slovenačkog ministarstva navode da je cilj projekta je da se obezbedi veća operativnost i raspoloživost helikopterske flote >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << slovenačke vojske razvojem njenih sposobnosti vazdušnog transporta srednjim transportnim i lakim višenamenskim helikopterima.
Planirana kupovina C-27J procenjena je na oko 159 miliona evra, ugovor za prvi avion ovog tipa potpisan je novembra 2021. godine, a iz analize radne grupe koja se bavila ovom nabavkom, moglo se naslutiti da će, radi potpunog zadovoljenja potreba kapaciteta, biti nabavljen i drugi avion. Nabavka helikoptera procenjuje na oko 195,2 miliona evra. Šest novih helikoptera koji će biti nabavljeni u periodu 2023-2027. zameniće postojeću flotu helikoptera Bell 412, a nakon 2028. planirana je nabavka dodatnih helikoptera.
Osim nabavki letelica, planovi slovenačkog ministarstva za nabavku u periodu od 2023. do 2026. obuhvataju i kupovinu 106 novih borbenih oklopnih vozila konfiguracije 8×8 i 30 oklopnih vozila konfiguracije 4×4 za kopnene vojsku, kao i kupovinu nemačkog raketnog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu srednjeg dometa IRIS-T o čijoj nabavci se, kako je zvanično saopšteno sredinom ovog meseca, trenutno vode pregovori.
The post Slovenija nabavlja još jedan transportni avion, nove helikoptere i sisteme PVO srednjeg dometa appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.