Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Manja prava za Rome

Ljubljana -- Romski savez Slovenije tražio oduzimanje poslaničkog imuniteta lideru Slovenačke nacionalne stranke.

Romski savez želi da Zmago Jelinčić odgovara za predlog zakona koji je njegova stranka predložila Skupštini Slovenije, a u kojem se predlaže da Romima budu oduzeta posebna prava jer se smatra da ih to čini građanima posebnog reda.

Parlament je odbio predlog zakona, a predstavnici Roma zahtevaju da Jelinčić odgovara za gluposti kojima uznemirava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narod, ali i za širenje netolerancije, objašnjavajući da su postojeće odredbe zakona, kojima se reguliše položaj i prava Roma u Sloveniji, pokušaj da im bude omogućena delotvornija integracija u sredinama u kojima žive.

"Osuđujemo neljudsko opredeljenje Slovenačke nacionalne stranke prema Romima. Zahtevamo krivičnu odgovornost za predlagača Zakona o Romima, koji svojim predlozima i ponašanjem u javnosti podstiče rasnu i nacionalnu netoleranciju", izjavio je predstavnik Romskog foruma Slovenije Darko Rudaš za slovenačku TV POP, javlja dopisnik B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.