Slovenci ponovo pomeraju granice: Pipistrel postavio prvu javnu stanicu za napajanje aviona strujom

Izvor: TangoSix.rs, 13.Sep.2017, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci ponovo pomeraju granice: Pipistrel postavio prvu javnu stanicu za napajanje aviona strujom

Prvu stanicu za napajanje aviona strujom razvio je Pipistrel u saradnji sa studentima tri fakulteta, saopšteno je iz slovenačke kompanije.
Kako navode, prototip takve stanice napravljen je u sklopu projekta „On Creative Path to Practical Knowledge“ koji je trajao od februara do juna ove godine:
– Cilj projekta bio je razvoj i instalacija javne stanice za napajanje za električne avione, jer je praksa dopune takvih aviona elektirčnom energijom pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << potrebu za postavljanjem stacionara za punjenje.
Stanica za napajanje zvanično je postavljena u okviru kompanije Pipistrel 30. avgusta ove godine, kada je iskorišćena za dopunu letelice Alpha Electro. –
Za razvoj stanice zaslužni i studenti tri fakulteta / Foto: Pipistrel Na projektu mentori su bili Vanja Čok iz LECAD laboratorije, inženjer razvoja Aljaž Pelicon iz Pipistrela, kao i softverski inženjer Črt Gorup, takođe iz slovenačke kompanije.
Studenti koji su učestvovali u razvoju prototipa su Tine Černač, Andraž Papež, Erik Rojec, Jaka Križ i Luka Šparovec sa Mašinskog fakulteta, zatim Rok Grmek i Jaka Kordež sa Fakulteta za računarstvo i informatiku, kao i Robert Cetina, student Industrijskog dizajna, sa Akademije lepih umetnosti i dizajna.




The post Slovenci ponovo pomeraju granice: Pipistrel postavio prvu javnu stanicu za napajanje aviona strujom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.