Slovenci ponovo dominiraju: EASA dodelila prvi tip sertifikat na svetu za avion sa kompletno električnim pogonom Pipistrelovom Velis Electru

Izvor: TangoSix.rs, 11.Jun.2020, 09:01

Slovenci ponovo dominiraju: EASA dodelila prvi tip sertifikat na svetu za avion sa kompletno električnim pogonom Pipistrelovom Velis Electru

Pipistrelov avion Velis Electro od juče je prvi avion na svetu sa potpuno električnim pogonom koji je dobio tip sertifikat, u ovom slučaju od EASA-e. Slovenački proizvođač aviona tako se još jednom upisao u istoriju generalne i ultra-lake avijacije i spreman je da serijski proizvodi letelicu koja neće sagorevati štetne (zapravo nikakve) gasove dok će svakako biti najpristupačnija opcija za obuku i letenje u svojoj kategoriji.
– Velis Electro projektovan je da bude jednostavan >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za upotrebu i održavanje, bez kompromisa kada je bezbednost letenja u pitanju. Uz naš sertifikovani električni motor letelica dobija instant snagu preko pojednostavljenog korisničkog interfejsa kokpita koji je identičan verziji letelice sa konvencionalnim motorom.
Smanjen broj pokretnih delova dramatično smanjuje troškove održavanja dok je rizik kvarova dodatno minimiziran zahvaljujući ugrađenim alatima za konstantno nadziranje „zdravlja“ sistema. Sve ovo elementima pogonske grupe Velisa osigurava skoro dvostruki životni vek u poređenju sa prethodnim generacijama električnih letelica odnosno njihovim pogonskim grupama. – saopštili su iz Pipistrela.








View this post on Instagram















A new era begins today. The Velis Electro is type certified.✈️⚡☝🏼 The #VelisElectro is the first type certified electric aeroplane in the World. . . #pipistrel #pipistrelaircraft #flightschool #learntofly #becomeapilot #fly #privatepilot #ppl #aviation #aircraft #generalaviation #flying #pilot #lightsportaircraft #airplane #electricaircraft #electricaviation #electricmobility #aeroplane #instapilot #instaaviation #avgeek #avporn #instagram #airplanelovers #pilotsofinstagram #pilotstuff #letsgoflying #pilotslife
A post shared by Pipistrel Aircraft (@pipistrelaircraft) on Jun 10, 2020 at 9:52am PDT


Kako kažu, revolucionarna pogonska grupa oznake E-811-268MVLC je u potpunosti tečno hlađena, uključujući i baterije, sa demonstriranom sposobnoću da prevaziđe kvarove, zagrevanje baterija i da izdrži stres udara što je dokazano tokom procesa sertifikacije.
– Konačan rezultat svih pomenutih inovacija je drastično smanjenje cene upotrebe letelice što će zauzvrat doprineti većoj pristupačnosti obuke pilota.
Dobijanje tip sertifikata je prvi korak ka komercijalnoj upotrebi električnih aviona ove kategorije. Velis je znatno tiši od konkurencije i ne proizvodi nikakve štetne gasove. Ovim potvrđujemo optimizam za sve druge projektante električnih letelica da je tip sertifikacija pogonskih grupa i letelica moguća. Motor, koji je Pipistrel tip sertifikovao odvojeno biće na raspolaganju drugim proizvođačima. – izjavio je ovim povodom osnivač i direktor Pipistrela Ivo Boskarol.
Pipistrelovo istraživanje i razvoj električnih pogonskih grupa i odgovarajućih letelica počelo je još 2007. godine a jučerašnja EASA-ina potvrda dolazi nakon prethodnog sertifikovanja električnog motora za Velis / Foto: Pipistrel
EASA tip sertifikat Velisa rezultat je procesa koji je trajao nešto manje od tri godine. Električna pogonska grupa sertifikovana je 18. maja ove godine a vođstvo na strani evropskog regulatora u projektu preuzeli su eksperti iz Švajcarske i Francuske. Zemalja u kojima će se letelica prvo naći u upotrebi. EASA-in sertifikacioni tim je ceo proces sproveo uz pomoć još jedne Pipistrelove električne letelice Alpha Electra koji je, poput drugih „električnih proizvoda“ slovenačkog proizvođača, u operacijama pod „permit to fly“ principu.
– Naš tim je mlad, talentovan i motivisan a postigao je nešto što niko, na svetu, do sada nije uradio. Tip sertifikat dokazuje da je naš projekat pre svega bezbedan. – poručuju iz Pipistrela.
Velis Electro biće uskoro isporučen prvim mušterijama u sedam zemalja ove godine.
The post Slovenci ponovo dominiraju: EASA dodelila prvi tip sertifikat na svetu za avion sa kompletno električnim pogonom Pipistrelovom Velis Electru appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.