Izvor: Blic, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački model za naše zdravstvo

Slovenački model za naše zdravstvo

BEOGRAD - Mnoga korisna rešenja iz slovenačke zdravstvene reforme uneta su u predložene nacrte paketa zakona koji je na predlog Saveta za zdravstvo DOS-a podržao Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije. Zdravstvena reforma u Sloveniji počela pre deset godina i još uvek traje, s tim što svake godine državni organi definišu koja je to sledeća stepenica, uz pažljivo odmeravanje cene i mogućnosti da se ona realizuje. Mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo predložili usvajanje onih odredaba koje se odnose na na inkorporiranje privatne prakse u javno zdravstvo - kaže za 'Blic' dr Vladan Šubarević, član Zdravstvenog saveta DOS-a.

- Reč je o nacrtu zakonskog predloga, za tri oblasti - zdravstvenu zaštitu, zdravstveno osiguranje i lekarsku komoru, s tim što je prednost data formiranju lekarske komore, koja ne bi smela, kako je to bilo predviđeno ranijim predlozima, da bude 'pod kapom' Ministarstva zdravlja, već nezavisna stručna asocijacija koja će samostalno učestvovati u uvođenju reda u rad lekarske profesije - objašnjava dr Šubarević.

Prema njegovim rečima, ovde nije reč o dopunama zakona, već o potpuno novom predlogu, koji su radili medicinski eksperti, među kojima je i prof. dr Đorđe Jakovljević, jedan od vodećih poznavalaca organizacije zdravstvenog sistema, inače ekspert Svetske zdravstvene organizacije.

Razlika između predloga koji je radila Komisija dr Obrena Joksimovića i ovog jeste pre svega u tome što je u novom predlogu više definisanih, a manje deklarativnih rešenja, pri čemu, kako ističe dr Šubarević, treba imati na umu da je zdravstvena reforma proces koji traje i koji se ostvaruje korak po korak, a zakonski okvir je samo početna osnova.

Savetnik ministra zdravlja Zorica Pavlović kazala je agenciji Bata, da će Ministarstvo do kraja decembra Vladi Srbije ponuditi Platformu o javnom zdravstvu u kojoj će biti sadržani osnovni reformski pravci u tom sektoru.

Nakon toga Ministarstvo bi pristupilo izradi seta zakona, a u skladu sa savetima posebno oformljene komisije Ministarstva i Svetske banke, dodala je Zorica Pavlović. Z.D.Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.