Sloga vinograd gradi, sve više porodičnih vinarija u Srbiji

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloga vinograd gradi, sve više porodičnih vinarija u Srbiji

U agrarnom budžetu za sledeću godinu najviše novca opredeljeno je za subvencionisanje poljoprivrede. Čak tri puta više dobiće vinari i proizvođači organske hrane. Taj novac doprineće rastu površina pod vinovom lozom. Pojavljuju se i novi vinari i porodične bratske vinarije, a naša vina osvajaju i značajne nagrade na najvećim svetskim festivalima.
Braća Stojšić u vinogradarskoj Banatskoj Gudurici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krenuli su očevim stopama. Ivan uveliko obilazi imanja po Francuskoj, a Jovan još uči u vinariji, podrumu i vinogradima. Na njihovih 26 hektara nadomak guduričkog brega dobro rađaju pinoi, kaberne sovinjon, rizling...

"Naša degustacija se obično sastoji od probanja pet do šest različitih vina. Uvek volimo da im predstavimo ono što je najglavnije u našoj vinariji. Razgovaramo o njegovom mirisu, o njegovoj boji, ukusu", ispričao je Jovan Stojšić iz vinarija "Selekta" - Gudurica.
I u čuvenoj Župi više je vinograda. U opštoj svetskoj kaberneizaciji i šardoneizaciji naši Prokupac i Tamjanika traže svoje mesto na svetskoj pijaci. Braća Rajković zasnivaju nove zasade, primenjuju savremene tehnologija gajenja grožđa i spravljanja vina.
Dragomir Rajković, vinar iz Gornje Zleginje kaže da je sa bratom vinograd gradio na devastiranom i zapuštenom terenu.
"Tako da smo morali prvo da uradimo asanaciju prostora tako da se bagrenje očisti. Poorali smo u proleće, pripremljena zemlja, krajem maja posađeno. Ova tamjanika je peta godina, zasad površine hektar i 20. Sa ovih 80 ari biće na jednom mestu dva hektara. Što se tiče grožđa za sada je izvanredno", rekao je Rajković.
Po ugledu na francuske šatoe i italijanske kantine i u Srbiji je mnogo novih porodičnih vinarija.
Nastavljaju se zajednički vinarsko-vinogradarski poslovi od očeva i dedova. Takvu veoma uspešnu i čuvenu vinariju vode braća Plebani u italijanskoj Lombardiji.
"Broj jedan je penušavo vino. Naš BNrut proizveden metodom klasiko. I crna vina su naš cvet u reveru. Najveći deo proizvodnje su vina Valkalepio Bjanko", kazao je Marko Plebani, iz italijanske Vinarije "Il Kalepino".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.