Slobodni novinar u padu podobnosti

Izvor: Danas, 06.Maj.2016, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodni novinar u padu podobnosti

Pad gledanosti u kontekstu posmatranja javnog servisa nikako ne može biti kriterijum zbog kojeg će biti smenjen direktor programa. Svrha postojanja javnog servisa nije nadgornjavanje sa komercijalnim televizijama u rejtinzima i šerovima, već je institucija koja je osnovana, kontrolisana i finansirana od strane građana zadužena za postavljanje i dostizanje određenih i unapred propisanih programskih standarda, sadržanih u ulozi javnog servisa da informiše, edukuje i zabavlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Obrazloženje UO RTV-a o smeni programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine, na osnovu "slabe gledanosti i neispunjenih planova", izazvalo je žestoke reakcije medijskih radnika, koji su mahom zaključili da se ne radi o profesiji, već - kao u poslednjih nekoliko sličnih slučajeva - o političkom uplitanju i političkoj nepodobnosti.

Slobodan Arežina rođen je 1955. u Brčkom. Gimnaziju je završio u Kraljevu 1974. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Odsek međunarodnih odnosa, diplomirao je 1979.

Pred sam završetak studija, 1978. godine počeo je da radi kao reporter Beogradskog programa. Godine 1986. postao je šef dopisničke mreže i lokalnih programa Radio-televizije Srbije. Posle otkaza na RTS-u radio je kao slobodni novinar. Godine 1996/97. izabran je za direktora Televizije Mladenovac.

Od 1999. godine radio je kao dopisnik, a potom i šef dopisništva Radija Slobodna Evropa u Beogradu. Početkom 2001. imenovan je za direktora i glavnog i odgovornog urednika NTV Studio B. U tom periodu svoje karijere povukao je poteze koji su se kasnije ispostavili kao veoma značajni za medijsku scenu Jugoslavije i Srbije. Na program je vratio "Utisak nedelje" Olje Bećković, a u to vreme svoje autorske emisije imali su Stojan Cerović, Nikola Milošević, Dragoljub Žarković, Aleksandar Mandić, LJubodrag Stojadinović...

Svake večeri na Studiju B emitovan je Dnevnik kulture koji je uređivao i uživo vodio Jovan Ćirilov.

Početkom 2007. godine postaje glavni i odgovorni urednik Televizije Avala. Na Radio-televiziji Vojvodina radi od septembra 2011. godine, što se i moglo osetiti u primetnom poboljšanju programa RTV, koji je vremenom postajao uzoran javni servis u službi građana sa jednim od najkvalitetnijih programa u Srbiji i regionu, prema standardima propisanim za javni servis. Time je dao veliki doprinos u vraćanju poljuljanog ugleda RTV-a i približavanju te kuće onome što bi medijski javni servis trebalo da predstavlja. U prilog ovim tvrdnjama ide i činjenica da su međunarodne posmatrači RTV svrstali u medij koji je imao uravnotežen pristup prilikom izveštavanja tokom predizborne kampanje. Nekoliko programskih projekata ove televizije koji su poslednjih godina uzdrmali medijsku scenu Vojvodine i Srbije, ostavilo je poseban pečat u konstruktivnoj kritici srpskog društva. Prošle godine pridružen je timu Srbije za pregovore sa Evropskom unijom kao predstavnik nevladinog sektora zadužen za informaciono društvo i medije. Oženjen je i ima dva sina.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.