Slobodan Petrović: Država je kriva što neće biti mleka!

Izvor: Press, 05.Avg.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Petrović: Država je kriva što neće biti mleka!

„Imlek" će od 15. avgusta podići otkupnu cenu mleka za 10 odsto, a to će se odmah odraziti na poskupljenje ove namirnice u trgovinama
„Imlek" će od 15. avgusta podići otkupnu cenu mleka za 10 odsto, a to će se odraziti na poskupljenje u trgovinama, minimum za pet procenata, kaže za Press generalni direktor „Imleka" Slobodan Petrović.
„Imlek" je na ovaj korak primoran jer se na domaćem tržištu suočava sa deficitom sirovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mleka i otežanom isporukom mlečnih proizvoda. Po rečima Petrovića, ukoliko se ne promeni agrarna politika, što znači da državne subvencije moraju da se povećaju i redovno isplaćuju, iz ovog problema će se teško izaći.

U pojedinim trgovinama već se oseća nestašica mleka i mlečnih proizvoda, da li je to zbog najavljenog poskupljenja?
- Sve mlekare na domaćem tržištu suočavaju se sa deficitom sirovog mleka. Zbog loših vremenskih prilika ulaz sirovine u mlekare pao je za oko 20 odsto, zbog čega na tržištu mleka poslednjih dana vladaju nestašice. Da bi se amortizovali gubici kooperanata, mi ćemo otkupnu cenu korigovati na 28,5 dinara po litru, što je povećanje za oko 10 odsto. Tako će proizvodne cene mleka i mlečnih proizvoda po prvi put od 1. decembra 2007. biti veće u proseku za oko pet odsto. Poskupljenje u prodavnicama će možda biti i osetnije jer to zavisi od trgovinskih marži.
Da li će sve mlekare podići cene, pošto pojedine to demantuju?
- Očekujem da će sve mlekare podići cene. „Imlek" je sada veći deo svog izvoza preusmerio na domaće tržište kako bi se zadovoljile potrebe srpskih potrošača. Ali, to neće biti dovoljno. I to nije dugoročno rešenje. Farmeri su u teškoj situaciji zbog vremenskih uslova i agrarne politike koja je vođena tako da su oni u daleko nepovoljnijem položaju od svojih kolega u zemljama u okruženju. A svega ovoga ne bi bilo da subvencije u Srbiji nisu ovoliko male i da su one isplaćivane redovno.
Iz Ministarstva poljoprivrede postavljaju pitanje da li cenu mleka podižete da bi se uvećala zarada kompanije, čime bi se uvećala i vrednost „Imleka" pred prodaju?
- Ministarstvo poljoprivrede treba da se bavi poljoprivredom, a ne spekulacijama šta će ko i kada da proda. Mi u ovoj situaciji nismo zato što smo loše radili, već zato što oni nisu svoj posao radili kako treba. Zašto u Srbiji vlada nestašica mleka? Zar vremenski uslovi nisu isti u RS i u Hrvatskoj?
Takođe vas podsećaju da „Imlek" u odnosu na pojedine mlekare plaća manje poljoprivrednicima po litru otkupnog mleka?
- To nije tačno. Cele prošle godine mi smo plaćali 28 evrocenti, što je bilo oko 26 dinara po litru otkupnog mleka. U to vreme na jugu Srbije mlekare su po litru otkupnog mleka plaćale 14 i 15 dinara.

Zamerate državi da daje niske i neredovne subvencije. Kakva je situacija u zemljama u okruženju?
- U Hrvatskoj subvencije u mleku su 14 evrocenti, a u Republici Srpskoj 11. U Srbiji su 1,5 dinara i samo se daju individualnim proizvođačima, a ne pravnim licima, odnosno farmama. Napravljena je ta razlika između pravnih i fizičkih lica, što nikako nije dobro.
Ko je sve zainteresovan da kupi „Imlek" i koliko on vredi?
- U ovom trenutku ne vode se konkretni pregovori. Održavamo kontakte sa mnogim potencijalnim kupcima, ali još nismo blizu dogovora. Da li će se kompanija prodavati naredne godine ili 2012. još je rano reći.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.