Slikari u selu povrtara

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikari u selu povrtara

Prilipac je selo umetničkih slika zahvaljujući likovnoj koloniji koja doživljava punoletstvo

Prilipac kod Požege – Selo znano po vrednim povrtarima i crkvi iz 14. veka koja je, po predanju, zadužbina kneza Lazara, sada je i selo umetničkih slika. Neveliki Prilipac između Požege i Arilja ima tri galerije pune slikarskih dela, i to zahvaljujući ovdašnjoj tradicionalnoj likovnoj koloniji koja upravo doživljava punoletstvo.

Dok se boje rane jeseni prelivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << živopisnim pobrđima oko reke Moravice, ta kolonija se održava u prilipačkoj crkvi (uvek oko Male Gospojine koja je crkvena slava), 18. godinu zaredom, i okuplja naše poznate slikare: Nedeljka Burića, Milana Stanisavljevića, Mihaila Gligorijevića, Dragana Jovićevića Macolu i druge. Ovde su stvarali i umetnici iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, Alžira, Jermenije i iz svih bivših jugoslovenskih republika.

– Redovan sam učesnik od početka rada kolonije, ovde uglavnom dolaze pejzažisti. Smešteni smo u crkvenom konaku, pod zvonikom, u prelepom ambijentu, a meštani su zaista gostoprimljivi. Dela koja ovde stvaramo ostaju u prilipačkim galerijama. Najzaslužniji za organizaciju kolonije, obnovu crkve i gradnju galerija je ovdašnji sveštenik Milan – kazuje za naš list Nedeljko Burić, akademski slikar iz Beograda.

Seoski paroh Milan Popović, koji je 1988. došao na službu u Prilipac, dve i po decenije je neumoran u obnovi Lazareve zadužbine i nastojanju da u selu povrtara klija i seme umetnosti. – Kad sam ovde došao crkva je bila zarušena, put propao, sve prilično zapušteno. Uz pomoć meštana, opštine Požega i ministarstava obnovili smo crkvu, napravili konak sa uređenim sobama i opremili ga, uradili asfaltni put, napravili most preko Moravice umesto srušene skele, obnovili staru seosku školu... A 1995. godine je ustanovljena likovna kolonija, od kada stalno ovde okupljamo umetnike. Zato smo, da slike smestimo, deo konaka i zdanja pored ulaza u crkvenu portu obnovom pretvorili u male galerije. Sada imamo bogatu kolekciju umetničkih slika, oko 500, koje mlado i staro u Prilipcu, kao i gosti sela, rado gledaju – veli sveštenik Milan, vidno zadovoljan što je i ove jeseni domaćin svojim prijateljima slikarima.

B. Pejović

objavljeno: 25.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.