Sledeće nedelje zakon o udruženjima

Izvor: B92, 21.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće nedelje zakon o udruženjima

M. Marković (FoNet)

Beograd -- Sledeće nedelje na javnu debatu biće ponuđen Nacrt zakona o udruženjima ili popularnije o nevladinim organizacijama.

Budući zakon, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici civilnog sektora napisan je, kaže se, u skladu sa evropskim normama i standardima. On će regulisati rad oko 30 hiljada postojećih nevladinih organizacija, od onih koji se bave ljudskim pravima, preko saveza slepih, do lovačkuh i ribolovačkih udruženja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Poštujući evropske konvencije koje građanima omogućavaju da se udružuju Nacrt zakona stvara pretpostavku da to čine, uz minimalna ograničenja, koja se odnose na poštovanje ustavnog poretka i zabranu širenja mržnje. Istovremeno, samo Ustavni sud postaje nadležan da proceni da li nekom udruženju treba zabraniti rad.

Dugoiščekivani zakon biće na obostranu korist i državi i civilnom sektoru, kaže za B92 Milan Marković ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u čijoj je nadležnosti izrada Nacrta zakona:

"Osnovna ideja jeste da građanima zaista učinimo dostupnim pravo da se udružuju, da oni kroz to svoje pravo mogu da ostvaruju svoje privatne, zajedničke ili javne interese, a s druge strane ideja je bila da to postane jedno potpuno jasno i transparentno polje, da bude mehanizam u društvu koji je neophodan za svako demokratsko društvo", kaže on.

Nacrt zakona donosi olakšiće za osnivanje udruženja građana koje umesto 10, kako je predviđeno postojećim propisima, mogu osnovati i tri osobe. Otvara se mogućnost da i stranci osnivaju udruženja u Srbiji, isto kao i deca starija od 14 godina.

Zanimljivo je da Nacrt zakona omogućava udruženjima da rade i bez zvanične registracije kod nadležnog ministarstva, po principu građanskog ortakluka. Registrovane NVO moraju da vode poslovne knjige a mogu da se bave i komercijalnim aktivnostima ukoliko tako obezbeđuju sredstva za ostvarivanju neprofitnih aktivnosti zbog kojih su osnovane.

Miljenko Dereta, iz Građanskih inicijativa, član Radne grupe za izradu zakona, naglašava da zakon reguliše i pitanje finansiranja nevladinih organizacija:

"On predviđa sve moguće izvore finansiranja. Jedno su budžeti, drugo su donacije, treće su donacije od građana, iz inostranstva takođe. U tom smislu on je otvorio te mogućnosti, potvrdio je mogućnost da organizacije mogu i kroz privrednu deltatnost finansirati svoje aktivnosti u vrlo specifičnim okolnostima, ali to je vrsta regulacije koja mora biti definisana".

Prema oceni Derete, s obzirom na prilike u Srbiji, predloženi nacrt je „optimalno rešenje" ali tek prvi korak u regulisanju odnosa između države i civilnog sektora. On ne veruje da će usvajanje zakona biti i kraj nerazumevanja pa i povremenih neprijateljstava u odnosima vlasti prema nvo ali veruje da stvara uslove za otvaranje neophodnog dijaloga

"To je nova stranica u odnosima, ali nažalost mislim da nije i nova stranica u smislu priznavanja relevantnosti civilnog društva kod nas, pre svega u političkim partijama, postoji dosta neznanja, predrasuda i straha od kompetencija nevladinog sektora".

Usvajanje Zakona, čija priprema traje već šest godina, predviđeno je za jesen. Potom će nevladine organizacije imati godinu dana da svoj rad i status usklade sa zakonom, što uključuje i obaveznu preregistraciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.