Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavine suve, a bunari zagađeni

KOSOVSKA MITROVICA - Prostoru Kosova i Metohije sa 10.880 kvadratnih kilometara i sa oko dva miliona stanovnika u najskorije vreme preti dramatična nestašica vode. Ako situacija bude i dalje kao što je sada, Kosovo će morati i vodu u celosti da uvozi za piće - konstatuje se u opsežnom izveštaju Oebsa i Unmika „Problemi vodosnabdevanja na Kosovu“.

Restrikcije preko cele godine

Da postoji akutni problem govori podatak da je 80 odsto kosmetskih opština, od njih ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 30, poslednjih godina patilo od nestašice vode, od kojih je u 70 odsto slučajeva situacija postala veoma ozbiljna. Samo 25 odsto kosmetskih opština ima plan za vanredne situacije u periodima akutnih nestašica voda. Ovaj problem ne ugrožava samo gradove i sela, već i industriju, a najviše poljoprivredni sektor. U skoro svim gradovima od 1999. godine na snazi su restrikcije preko cele godine, a u toku letnjih meseci ta mera je posebno pooštrena. Sada gradovi poput Prištine, Kosovske Mitrovice, Uroševca i Vučitrna nemaju vodu 12 sati dnevno. Naročite restrikcije su noću, pa već deceniju nijedan grad na Kosovu nema vodu posle 21 sat. Prema izveštaju Svetskog saveta za vodu zbog nedostatka adekvatnih vodovodnih i sanitetskih sistema, ali i zagađenosti rečnih tokova, 80 odsto kosovskog seoskog stanovništva koristi zagađenu vodu za piće iz bunara.

Zagađena voda za piće iz  bunara

Na drugoj strani, na Kosovu i Metohiji se ne prečišćava apsolutno nijedna otpadna voda ni iz domaćinstava, ni iz gradova, kao ni iz industrijskih i drugih pogona. Zagađene reke su najveći zagađivači bunara širom ravničarskog Kosova.

Akumulaciono jezero Gazivode na krajnjem severozapadu Kosova, koje akumulira 380 miliona metara kubnih vode, jedno je od najvećih dobara kosovske privrede. Akumulacija se još ne koristi u potpunosti i daleko je od plana da se ovdašnja zaustavljena voda Ibra koristi za zalivanje planiranih više od 80.000 hektara plodne kosmetske ravnice. Voda jezera Gazivode koristi se sada za kosovske termoelektrane u Obiliću, ali i za vodu za piće stanovnika Prištine u vanrednim situacijama. Problemi snabdevanja vodom na KiM doprinose i brojna divlja priključenja na vodovodnu mrežu koja su izražena u svim gradskim sredinama na Kosovu, ali i loša naplata vode.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.