Izvor: RTS, 03.Okt.2020, 06:03

"Slatki koren" zasejan na 36.000 hektara, stručnjaci kažu da je odličnog kvaliteta

Ove godine šećernom repom je u Srbiji zasejano 36.000 hektara, što je znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je pod slatkim korenom bilo 26.000 hektara. U ovogodišnjoj kampanji učestvuju četiri fabrike za preradu, a pojedine fabrike kao što je "Helenik Šugar" u Crvenki, uložila su značajna finansijska sredstva u inovaciju zaštite životne sredine a krenuli su i sa izvozom na evropsko tržište.
Kiša koja je padala predhodnih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo je nakratko zaustavila ratare u vađenju šećerne repe, ali izvađena repa se i dalje dovozi u pogone za preradu.

"Repa je vrhunskog kvaliteta ove godine, imamo 11.000 hektara ugovorenih, do sada smo preradili oko 3.000 hektara šećerne repe sa digestijom preko šesnaest procenata saharoze i nečistoćom koje su na dosta niskom nivou oko dvanaest procenata", navodi Nestadin Jovović, direktor sirovinskog sektora "Helenik" Šugar Crvenka.
Nenad Lazić, tehnički direktor fabrike šećera "Helenik Šugar", dodaje da je šećer veoma dobrog kvaliteta, boje do 35 i gustoće do 15.
"U svakom slučaju ove godine planiramo da proizvedemo svaki dan oko 1.100 tona šećera, evropskog kvaliteta", navodi Lazić.
U ovoj kompaniji ove godine uložili su i značajna finansiska sredstva za unapređenje proizvodnje a pre svega u zaštitu životne sredine a krenuo je i šećer u izvoz.
"Investicije od preko tri miliona evra koje smo investirali ove godine, jedan milion evra otišao je u svrhe zaštite životne sredine, evo vidite i ovu investiciju ovde, ona je koštala pola miliona evra tako za recikliranje vode, tako sa time smo unapredili i našu koorporativnu odgovornost za lokalnu sredinu, da mi obavimo naše poslovanje jer mi obavljamo proizvodnju šećerne repe na njivama najbezbednijim i ekološki prijateljskim načinom"
Ukoliko to dozvole vremenske prilike kraj vađenja šećerne repe očekuje se u naredna dva meseca a kraj kampanje sredinom decembra meseca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.