Slabo interesovanje za za zaštitu industrijskog dizajna

Izvor: Glas javnosti, 28.Jun.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabo interesovanje za za zaštitu industrijskog dizajna

BEOGRAD - U Srbiji nema dovoljno interesovanja za razvoj i zaštitu industrijskog dizajna koji je presudan za konkurentnost većine preduzeća, rečeno je juče na otvaranja regionalnog dvodnevnevnog seminar o zaštiti industrijskog dizajna u Beogradu.

Regionalni skup organizuju Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (NJIPO) i Zavod za intelektualnu svojinu Srbiju.

- Dizajneri i dizejnerske kuće u zemlji nisu zainteresovane za zaštitu industrijskog dizajna i 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bilo je samo 59 prijava za zaštitu industrijskog dizajna, što je najmanje u poslednjih 10 godina, izjavila je direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić.

Direktorka Totić je rekla da je industrijski dizajn u svetu odlučujuća strateška odrednica svakog preduzeća, ali da u toj oblasti većina zemalja u regionu ima slabe rezultate, osim Turske koja je, na primer, 2008. imala više od 6.000 prijava za zaštitu.

Predstavnik Sektora za registar međunarodnog dizajna, brendove i dizajn NJIPO Paivi Ledesmaki je kazala da je industrijski dizajn veoma važan za privredu svake zemlje i da se svake godine povećava broj prijava za zaštitu.

"Izgled proizvoda najviše utiče na izbor kupca", istakla je Ledesmaki.

Skup u Beogradu treba da podigne svest društva o značaju zaštite industrijskog dižajna, posebno kod malih i srednjih preduzeća.

Na seminaru će biti reči o mogućnosti međunarodne zaštite industrijskog dizajna, naročito kada se radi o zemljama okruženja, a predavanja će biti praćena realnim primerima iz nacionalne i međunarodne prakse, najavljeno je iz Zavoda.

Industrijski dizajn je prisutan svuda - izgled modernih automobila, bočica parfema, ručnih tašni, pa čak i kuća danas predstavlja zaštitne znake preduzeća ili individualnih kreatora koji su ih stvorili.

Na globalnom nivou, sve veća pažnja se posvećuje tzv. "zelenom dizajnu", odnosno novim rešenjima u toj oblasti koja doprinose održivosti životne sredine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.