Slabo divane mađarski

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabo divane mađarski

KIKINDA - I posle pet dana od poslednje sednice SO Kikinda kada je umesto svrsishodne rasprave o tačkama dnevnog reda u jednom trenutku lokalni parlament poprimio odlike putujućeg pozorišta, a po nekima i cirkusa, javnost ne prestaje da negoduje.

Jedini predstavnik Mađarske koalicije Šandor Talpai obratio se na maternjem jeziku jer je na prethodnom zasedanju izrazio želju da na sednicama SO govori na mađarskom jeziku, što su odbornici uvažili. Inicijativu svog zemljaka podržao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je i odbornik G17 plus Zoltan Čemere. Obojica smatraju da im Ustav garantuje upotrebu maternjeg jezika. Iako vladajuća koalicija SRS-SPS-DSS odbornicima mađarske nacionalnosti nije uskratila tu mogućnost, ispostavilo se da je rešenje u vidu simultanog prevodioca najblaže rečeno bilo tragikomično. Talpai je, naime, izlaganje počeo na mađarskom jeziku, ali je morao da ga dovrši na srpskom jer je simultani prevodilac zatajio. Čongor Ludanji, radnik opštinske uprave, nije se u tome snašao, pa je posle prve prevedene rečenice prozborio:

„Ne mogu više, slabo se snalazim“, što je izazvalo salve smeha kod pojedinih odbornika. Neprijatnu situaciju prekinuo je predsednik SO Kikinda Svetislav Vukmirica (DSS), obećavši da će skupštinska služba uskoro obezbediti tehničke uslove za nesmetanu komunikaciju mađarskih odbornika. Odbornici SRS Talpaiju su zamerili da opstruiše rad lokalnog parlamenta ukazavši da u svojim redovima imaju odbornika romske nacionalnosti kome nije palo na pamet da traži specijalan tretman.

Tačku na raspravu stavio je zamenik predsednika opštine Vladimir Ilić (SPS) upozorivši odbornike da ne otvaraju pitanja koja ne postoje jer u Kikindi razumevanje između Srba i Mađara nikada nije bilo sporno. Ponašanje odbornika nije za većinu Kikinđana iznenađenje, a ako tako budu nastavili, nadmašiće svoje učitelje - narodne poslanike.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Cirkus na sednici Skupštine

Izvor: Kurir, 19.Jul.2008

KIKINDA - Ni posle pet dana od poslednje sednice SO Kikinda, kada je umesto svrsishodne rasprave o tačkama dnevnog reda u jednom trenutku lokalni parlament poprimio odlike putujućeg pozorišta, a po nekima i cirkusa, javnost ne prestaje da negoduje. Jedini predstavnik Mađarske koalicije Šandor Talpai...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.