Izvor: B92, 15.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o visokom školstvu

Beograd -- Predlog Zakona o visokom školstvu naći će na dnevnom redu Skupšine Srbije početkom sledeće nedelje.

Taj predlog je već tri puta povlačen iz skupštinske procedure zbog velikog broja amandmana, a sudeći prema raspravi na sednici Odbora za evropske integracije, Vlada je Skupštini ponovo uputila isti tekst zakona.

Članovi Odbora raspravljali su o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, iako su na kraju doneli zaključak da taj zakon nije predmet njihovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesovanja, jer ne predstavlja uslov za otpočinjanje pregovora o prudruživanju sa Evropskom unijom.

Predlog Zakona predviđa da dvostepenost studiranja, odnosno podelu na osnovne ili strukovne, koje će trajati tri godine i akademske ili specijalističke. Novina je i uvodjenje bodovnog sistema, studenti će morati u toku jedne godina da skupe 60 bodova, svladavanje gradiva iz jednog predmeta biće praćeno tokom cele godine i biće izažavano u procenitima. Ovim predlogom biće potpuno izjednačeni privatni i državni fakulteti.

Ispitni rokovi biće januarski, junski i septembarski, a amandmanom je prihvaćeno da se uvede oktobaski rok. Ukoliko student dva puta ne položi ispit, nema treću šansu već mora sledeće godine ponovo da sluša taj predmet.

Na taj način veruje zakonodavac, povećaće se efikasnost studiranja. Poslanici DS-a negodovali su što je Minstarstvo prosvete ponovo poslalo isti tekst zakona uz pitnje zašto je onda bio povlačen iz procedure, a članovi Odbora iz Srpske radikalne stranke navode da neće glasti za ovoj zakon. O ovom predlogu tek treba da se izjasni Odbor za prosvetu i zakonodavni odbor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.