Izvor: B92, 05.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o ombudsmanima

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o Zakonu o zaštitniku građana, ombudsmanu.

Ombudsman treba da kontroliše rad organa državne uprave i sprečava samovolju i nezakonito ponašanje kojim se narušavaju prava građana. Zaštitnika svojih prava uskoro bi, prema Nacrtu zakona koji je predstavljen poslanicima, trebalo da dobiju i deca.

Predstavljajući zakon, ministar za državnu upravu Zoran Lončar naveo je da je predviđeno da zaštitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana može da javno preporuči razrešenje funkcionera koji je odgovoran za povredu prava građana i da pokrene postupak na sopstvenu inicijativu ili po pritužbi građana. Lončar je ocenio da opozicija nije iznela suštinske primedbe na predložen zakon, već samo uopštene, koje bi se mogle odnositi na svaki zakon. Lončar je odbacio optužbe da predlog zakona nema utemeljenja u Ustavu i naveo da su mnoge institucije koje doprinose demokratizaciji zemlje formirane bez ustavnog utemeljenja, kao što su Poverenik za informacije od javnog značaja i Odbor za rešavanje sukoba interesa.

Primedbu opozicije da će biti teško pronaći ličnost koja se deset godina u državnim organima bavila zaštitom prava, Lončar je odgovorio da je uveren da u Srbiji ima puno kvalitetnih pravnika koji su se dokazali kao pravi borci za ljudska prava i koji će dobiti podršku u parlamentu.

Opozicione stranke su najavile da neće podržati Predlog zakona, uz osnovnu zamerku da institucija ombudsmana nije predviđena Ustavom.

Na sednici skupštinskog pododbora za prava deteta prestavljen je Nacrt zakona o dečjem ombudsmanu, a u resornom ministarstvu očekuju da bi taj zakon mogao da uđe u skupštinsku proceduru po hitnom postupku i da bi mogao da bude usvojen u oktobru.

Skupština sutra nastavlja rad raspravom o amandmanima na predložene zakone o državnoj upravi i o državnim službenicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.