Izvor: Blic, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplji preparati koji se prave od krvne plazme

Skuplji preparati koji se prave od krvne plazme

Vlada Srbije izmenila je uredbu o kriterijumima za utvrđivanje cene lekova po kojima će lekovi koji se prave od ljudske krvi od sledeće nedelje poskupeti. To su medikamenti za hemofiliju, faktore koagulacije, razni serumi, albumini i imunoglobulini, koji se sve više primenjuju u medicini.

- Da ne bi došlo do nestašice, ovi lekovi, koji se prave od krvne plazme, moraće da poskupe. Takođe, tri proizvođača su nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukazala da zemlje sa kojima upoređujemo cene lekova (Italija, Slovenija i Hrvatska) ne proizvode ove medikamente. Zbog toga ćemo cenu morati da upoređujemo sa evropskim zemljama u kojima ovi proizvođači prodaju lek - objašnjava za 'Blic' dr Vasilijie Antić, pomoćnik ministra zdravlja.

On kaže da će ovi lekovi poskupeti i u Evropi za 10 do 40 odsto, zato što se otvorilo rusko tržište za ove preparate. Međutim, pošto dobrovoljnih davalaca krvi nigde u svetu nema dovoljno, potrebe za krvlju su sve veće, a samim tim proizvodnja ovih lekova je teža.

- Ove godine moraćemo da rešimo pitanje kako ćemo obezbediti ove lekove, jer je Evropska unija propisala da svaka zemlja mora da obezbedi svoju krvnu plazmu za ove lekove. Zbog toga moramo da odlučimo da li ćemo uložiti oko 15 miliona evra u Institut za transfuziju i tako napraviti nacionalni centar za frakcionisanje plazme. Druga solucija je da godišnje, to znači svake godine, izdvajamo šest miliona evra da bi se naša plazma prerađivala u inostranstvu kako bi građanima obezbedili ove lekove - ističe dr Antić.

Tačan procenat poskupljenja ovih lekova i preparata, kako nam je rečeno, znaće se tek iduće nedelje.

S. Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.