Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup posvećen nestalima

Kosovska Mitrovica -- U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je okrugle sto na temu "Traženje nestalih i prava njihovih prodica".

Učesnici okruglog stola usvojili su zaključke koji bi trebalo da pomognu da se problem nestalih uspešno reši u regionu. Predstavnici srpskih udruženja nestalih su od država u regionu zatražili da se "problem nestalih depolitizuje i rasvetljavanje njihove sudbine nastavi bez obzira na pregovore o statusu Kosova".

Države u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da potpišu sporazum koji treba da omogući brži proces traženja nestalih, ekshumaciju i identifikaciju, i jednak pristup svim žrtvama, istakli su učesnici okruglog stola.

Učesnici skupa od Vlade Srbije traže da preuzme laboratoriju i da Institutu za sudsku medicinu omogući potpunu obradu ekshumiranih i identifikovanih kako bi se ubrzala DNK analiza.

Takođe, od Vlade Srbije zatražili su da se donese zakon o nestalim, da udruženja koja se bave tom problematikom dobiju poseban status i da se finansiraju kroz projekte određenih ministarstava.

Oni od vlada Srbije, Republike Srpske i Hrvatske očekuju da omogući obeležavanje stradanja Srba na tim prostorima i da poštuju zaključke 10. Regionalne konferencije o nestalima.

Sa zaključcima današnjeg skupa biće obavešteni nadležni u Evropskoj uniji i Savetu bezbednosti od kojh će se tražiti odgovor da li neka zemlja može biti članica EU ako ne insistira na rasvetljavanju sudbine nestalih.

U organizaciji srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše jugoslavije ovakvi skupovi su do sada održani u Hrvatskoj, RS i Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.