Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o raku grlića materice

Pariz -- Svake godine pola miliona žena širom sveta oboli od raka grlića materice, a 250.000 umre.

Broj obolelih i broj smrtnih ishoda bio bi manji kada bi se podigla svest o toj bolesti i kada bi širom sveta bila sprovedena edukacija o važnosti prevencije, zaključak je prvog samita o prevenciji raka grlića materice, održanog u Parizu. Skup su organizovali UNESKO i Koalicija za borbu protiv raka grlića materice, a učestvovalo je više stotina stručnjaka, političara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i poznatih ličnosti iz 17 zemalja, uključujući Srbiju.

Alison Najtingel, uspešno izlečena od raka grlića materice, učestvovala je na kongresu kako bi žene saznale više o preventivnoj vakcini i kako bi što veći broj njih izbegao i fizičke i psihičke bolove kroz koje obolele prolaze.

"Bila sam uplašena i napisala sam pismo mužu i ostavila mu ga na jastuku, ako slučajno ne preživim operaciju. Moram priznati da sam tog jutra mislila da se opraštam sa svima", kaže ona.

Stručnjaci su se na konferenciji složili da je najbitnije da žene i mlade devojke na vreme idu na preglede, ali i da je neophodno da se vlade uključe u kampanju kako bi efekti bili trajniji.

Dejvid Kajat, predstavnik UNESCO-a, kaže da je potrebno promovisati edukaciju, skrining program i voditi dobru kampanju. "Moramo da promovišemo vakcinaciju i u tom smislu da edukujemo žene, lekare, političare, mnogo ljudi, kako bi kampanja bila uspešna i kako bi bilo sačuvalo mnogo ženskih života", kaže Kajat.

S obzirom na to da i u Srbiji mnogo žena boluje od te bolesti, ali i da je preventivna vakcina odobrena za korišćenje, velike svetske organizacije koje su učestvovale spremne su da pomogunu na sve načine, a prvenstveno u edukaciji stručnog kadra.

Poznate žene poput Nađe Komaneči, Gabrijele Sabatini i Žastin Enan, učestvovale su na samitu i u budućnosti će širom sveta voditi kampanju u borbi protiv te bolesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.