Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup najam ambasada

Skup najam ambasada

Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ, ambasade u Vašingtonu, Londonu i Parizu pripale su Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Konzulat u Parizu pripao je Makedoniji, a Jugoslavija je dobila rezidenciju u glavnom gradu Francuske. Zbog ovakve podele će SRJ, od sada, za ove tri 'udarne' lokacije morati da izdvaja pozamašne sume novca. Za zgradu u Parizu mesečno će plaćati 56.000 maraka, za ambasadu u Londonu 27.500 funti, a kako kažu u Saveznom ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inostranih poslova, najbolje smo 'prošli' u Vašingtonu, gde za mesečni zakup jedne od zgrada ambasade Etiopije izdvajamo samo 9.500 dolara.

- Iznos koji plaćamo Hrvatima, novim vlasnicima zgrade ambasade u Parizu, onoliki je koliki mora da se izdvoji za onakav prostor. S obzirom da je tako skupo, 'išli' smo na kratkoročan zakup od šest meseci. U Vašingtonu smo iznajmili manju zgradu Ambasade Etiopije, koju su oni prestali da koriste. Prostor je skroman, površine 638 kvadrata, i nije u najboljem stanju, tako da ne možemo reći da smo baš zadovoljni, ali s obzirom da je tako jeftino, a da mi imamo velika finansijka ograničenja, to je najbolje što smo mogli da uradimo - rekao je novinarima na jučerašnjem brifingu Danilo Vučetić, generalni sekretar SMIP-a.

Najveći problem, prema njegovim rečima, predstavlja plaćanje zakupa u visini od 27.500 funti novom vlasniku zgrade dosadašnje ambasade u Londonu. Novu lokaciju je jako teško pronaći zato što su nekretnine u Engleskoj jako skupe, što su za diplomatiju strogo određeni pojedini delovi grada i što se za prostor za potrebe ambasade mora imati posebna dozvola lokalnih organa vlasti.

- Srećom, zgrade ambasada koje koristimo su nameštene i uspeli smo da ih dobijemo na kratak period od šest meseci, što je neuobičajeno jer se obično takvi prostori izdaju na bar dve, tri godine. Otkazni rokovi su takođe kratki, pa čim pronađemo odgovarajući prostor, možemo se odseliti u roku od samo mesec dana - precizirala je Mirjana Živković, pomoćnik direktora Službe za imovinsko-pravne poslove SMIP-a.

Zatvoreno je i prvih 13 predstavništava bivše SFRJ, dodaje Vučetić. U pitanju su zgrade koje se nalaze na teritoriji diplomatski manje interesantnih država kao što su Gvineja, Tanzanija... - Iako smo tokom pregovora o sukcesiji pokušali da izdejstvujemo da se prvo izvrši podela tih zgrada, pa da se one, eventualno, prodaju, čime bismo olakšali našu finansijsku situaciju, nismo naišli na razumevanje kod predstavnika bivših jugoslovenskih republika, tako da je osoblje tih ambasada povučeno, ostavljen je po jedan čovek da čuva imovinu, a šta će dalje biti - videćemo. Biće, verovatno, još zatvaranja, ali i otvaranja ukoliko nam to dozvoli budžet od 3,7 milijardi dinara, koji teško da pokriva sve ovo o čemu smo govorili. A da bi do daljih pregovora došlo, prvo sve države moraju da ratifikuju ovaj sporazum o sukcesiji - precizira Vučetić. J. Subotić Moguća trampa sa Nemcima

- Pokušavamo da sklopimo dogovor i sa Nemcima kojima ističe zakupnina za zgradu ambasade u Ulici kneza Miloša u Beogradu, a koji imaju jednu zgradu u Parizu koju su, izgleda, radi da ustupe nama - rekao je Vučetić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.